týden 42 jpg

Spravedlnost je láska v akci       

Týden čtyřicátý druhý: Láska a spravedlnost

Kontemplativní aktivista a biskupský kněz Adam Bucko věří, že kontemplace je univerzálním povoláním, které nás připravuje na hledání a konání spravedlnosti:

Intimita s Bohem je pro všechny

Adam Bucko
Adam Bucko

Intimita s Bohem nepatří zvláštní skupině náboženských profesionálů, ale je a měla by být dostupná všem. Je to naše přirozené právo. Proto jsme se narodili. Proto jsme tady, abychom se otevřeli “vnitřnímu tajemství srdce skutečnosti, které je srdcem každého z nás”. [1] Abychom se otevřeli této lásce, viděli svět jejíma očima a žili z ní odvážně a oddaně. . . .

Je třeba si osvojit modlitbu

To vše musí začít u každého z nás. Musí to začít mým závazkem k praxi modlitby. To vše musí začít tím, že si osvojím způsob života, který mi pomůže růst a živit můj duchovní život, včetně budování společenství, abych se mohl stát Božíma rukama a nohama a mikrofonem pro uzdravení a spravedlnost.

Bucko sdílí několik kroků pro ty, kdo začínají cestu kontemplativního jednání:

Propoj se s Bohem ne s  ideologí

– Nejprve se zavažte, že se budete zabývat světem z místa modlitby, a ne z místa ideologie; to vám dává pocit propojenosti veškerého života v Bohu a zabraňuje druhým.

Smiř se v  sobě s  tím kdo jsi a kde jsi

– Za druhé, zavažte se, že se vyrovnáte se svým sociálním umístěním a s tím, jak souvisí se systémovým rasismem, chudobou, militarismem, ekologickou devastací a některými zkreslenými morálními narativy, které jsou tak rozšířené. Existují privilegia, která si musíte přiznat nebo se jich vzdát? Existují závazky, které potřebujete přehodnotit?

Zjednoduš si svůj život

– Zatřetí, nezapomeňte, že mluvit o spravedlnosti není totéž co spravedlnost konat, takže si zjednodušte život a zavažte se k etickému životu tím, že budete nakupovat všechny své potřeby ve společensky odpovědných, ekologicky smýšlejících a lidsky prospěšných firmách. . . .

„Dotýkej“ se trpících

– Praktikujte skutky milosrdenství, ujistěte se, že se vaše ruce dotýkají rukou někoho, kdo trpí, [a] zahrňte do toho i Matku Zemi.

Najdi svoje místo ve službě druhým

– Připojte se k nějakému sociálnímu hnutí, protože změna vašich výdajových návyků nebo služba druhým je jen částí toho, co je potřeba. Naše životy a vztahy se neodehrávají ve vakuu, ale spíše v rámci institucí a systémů, které mají svou vlastní pokřivenou logiku a potřebují masivní změny. . . .

Váš život s  Boží pomocí bude připomínat Boží přítomnost vašemu okolí

Když směřujete k osobní a politické svatosti, kéž je vaše cesta požehnaná a kéž váš život a vaše přítomnost připomínají lidem kolem vás Boží přítomnost. Prohlubujte své spojení s Bohem, ve vás i kolem vás, nebojte se cítit lásku, radost, ale i bolest, které jsou přítomny. Nebojte se mít srdce a riskovat, že si ho zlomíte. Vciťte se do toho všeho a vězte, že pokaždé, když se dotýkáte bolesti, dotýkáte se posvátné Boží rány. Boha, který nás vždy doprovází a vede. Boha, který trpí s námi. . . . Bůh, jehož životodárná láska a spravedlnost bude jednoho dne “všechno ve všem” [1 Kor 15,28].

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

[1] Bede Griffiths, “Homily on the Feast of St. Benedict,” July 11, 1992. 

Adam Bucko, Let Your Heartbreak Be Your Guide: Lessons in Engaged Contemplation (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2022), 125, 128, 131–132.

Image credit: Nathan Garcia, Untitled (detail), 2019, photograph, Albuquerque. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image. 

Image inspiration: Imagine our world illumined by love and justice.