týden 42 jpg

Pohostinnost srdce      

Týden čtyřicátý druhý: Láska a spravedlnost

Otec Richard chápe spravedlnost jako láskyplnou solidaritu s trpícími:

Neoddělovat se od utrpení ve světě

Nesmíme se oddělit od utrpení světa. Když jsme nablízku těm, kdo trpí, jejich nouze v nás vyvolává lásku. Jen málokdo z nás má v sobě tolik velkorysosti a velkodušnosti, aby se prostě rozhodl být láskyplný. Někdo nás o to musí požádat. Musíme se dostat do situací s lidmi, kteří nejsou jako my, mimo náš systém úspěchu a bezpečí, abychom mohli číst život z jiné perspektivy. Potřeby, jichž jsme svědky, nás přitáhnou k lásce, k velkorysosti a soucitu.

Dovolit bolesti světa, aby nás proměňovala

Myslím, že ikona kříže to dělá na duchovní úrovni. Krvácející tělo nás vtahuje do sebe a také do krvácejícího lidství. Toto vtažení zažívám, když sleduji zprávy a jsem svědkem utrpení lidí na celém světě. Uvědomuji si, že velká část vysílání je povrchní a dokonce tendenční, ale vytrhuje mě z ochranné bubliny mé malé poustevny, kde mohu žít až příliš klidně a pohodlně. Díky tomu si lépe uvědomuji, že právě teď je v Sýrii nebo na Ukrajině žena, která nese své dítě a běží o život. Musím to přijmout a být s ní solidární, jak jen mohu, a být svědkem toho, čím prochází: úzkosti, bolesti, strachu. To nás učí, jak milovat. To je bolest, které musíme dovolit, aby nás proměnila a inspirovala k nějakému jednání.

Každý má nějaký dar, kterým může napomoci dílu spravedlnost

Všichni jsme povoláni k dílu spravedlnosti, které bude u mnoha lidí vypadat jinak. Mým hlavním úkolem je posílat modlitbu a lásku k těm, kteří trpí. Věřím, že vědomí je nejhlubší úrovní reality. Prostřednictvím svého učení a psaní také používám svůj hlas k tomu, abych ostatní probudila ke skutečnosti utrpení a nespravedlnosti ve světě. Doufám, že je povzbudím k tomu, aby nechali skrze sebe proudit Boží lásku, která proměňuje a uzdravuje bolest. Doufám také, že naše Škola života a další programy pomáhají školit a vybavovat lidi, aby se setkávali s utrpením ve světě. [1]

Podle teologů Grace Ji-Sun Kimové a Grahama Hilla obnovujeme spravedlnost, když praktikujeme „pohostinnost srdce“ inspirovanou Ježíšem:

Ježíšův pobyt na zemi nás může inspirovat

Ježíš ztělesňoval Boží spravedlnost ve své lásce, pohostinnosti, pravdě a milosti. Ježíš měl spravedlivé poslání. Ježíš zjevoval Boží spravedlnost, přijímal cizince, odmítal sociální diskriminaci, čelil ekonomické nespravedlnosti, vystupoval proti institucionální moci a odmítal válku a násilí. . . .

Je důležité otevřít dveře našeho srdce

Carol Dempseyová říká, že duchem spravedlnosti je „pohostinnost srdce“. [2] Když otevřeme své srdce pohostinnosti, cítíme se být nuceni usilovat o spravedlnost. Když přijímáme stvoření, chudé, své nepřátele, cizince, cizinky, vyděděnce a další, toužíme pro ně po spravedlnosti. Přijímáme, aniž bychom soudili. Milujeme své bližní jako sami sebe. Odrážíme Boží spravedlnost, lásku a pohostinnost. Tato pohostinnost nás vede k tomu, abychom toužili po rozkvětu, blahu a dobru druhých a pracovali pro ně. [3]

 Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

[1] Adapted from Richard Rohr, Essential Teachings on Love, selected by Joelle Chase and Judy Traeger (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2018), 238–239.

[2] Carol J. Dempsey and Elayne J. Shapiro, Reading the Bible, Transforming Conflict (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2011), 6.

[3] Grace Ji-Sun Kim, Graham Hill, Healing Our Broken Humanity: Practices for Revitalizing the Church and Renewing the World (Downers Grove, IL: IVP Books, 2018), 93–94.

Image credit: Nathan Garcia, Untitled (detail), 2019, photograph, Albuquerque. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image. 

Image inspiration: Imagine our world illumined by love and justice.