týden 42 jpg

Teologie něčeho tělesného

Týden čtyřicátý druhý: Láska a spravedlnost

V podcastu CAC Love Period. vede Rev. Dr. Jacqui Lewisová rozhovor s vůdkyní občanských práv a dlouholetou aktivistkou Ruby Salesovou. Salesová zde uvažuje o tom, jak přijetí naší Bohem dané identity poskytuje uzdravení uprostřed nespravedlnosti ve společnosti a dává nám sílu milovat druhé.

Milujeme sami sebe?

Dr. Jacqui Lewis

Ruby Salesová: Jednou z věcí, které jsem objevila, je, že když přemýšlíme o lásce, přemýšlíme o tom, jak je to s láskou k druhým lidem? Ale první otázkou je, jak to, že milujeme sami sebe, abychom rozšířili [na] druhé lidi lásku, kterou cítíme sami k sobě? . . .

Jak se odnaučit sebou pohrdat?

Ruby Sales

Je těžké milovat sám sebe, když následujete lidi, kteří ponižují vaši lidskost a učí vás nenávidět ostatní lidi. Je těžké milovat sám sebe, když vás mocní lidé využívají k uskutečňování programu, který podporuje jejich moc, ale vás zbavuje moci. A tak si myslím, že zásadní otázkou, kterou se musí běloši a my všichni v 21. století zabývat, je, jak [můžeme] milovat sami sebe, abychom mohli tuto lásku rozšířit na ostatní? Protože si myslím, že jsme byli naučeni nenávidět a pohrdat sami sebou. . . .

My černoši jsme byli učeni, že jsme nikdo a tak jsme použili jako obranu sebelásku

Myslím, že v mnoha ohledech společnost, ve které jsem vyrůstala, na Jihu… Kdybychom se naučili nenávidět sami sebe tak, jak to po nás vyžadovaly oficiální požadavky, nikdy bychom nepřežili, a tak si myslím, že z černošské komunity na Jihu vyrůstá jakési agapé [řecký výraz pro bezpodmínečnou lásku]. Milovala jsem všechny, a abychom mohli milovat… museli jsme proti narativu, že jsme nikdo, postavit pocit, že jsme někdo, a to znamenalo sebelásku. A myslím, že mnoho komunit, které stály vně brány moci, muselo přijít na způsob, jak najít samy sebe hodné a milované.

Jak vás vychovávali rodiče?

Jacqui Lewis: Ráda poslouchám příběhy vaší komunity z dětství, Ruby. Jak vaši rodiče, starší, vaše vesnice, jak vychovávali Ruby Nell Salesovou a vaše současníky k lásce k sobě samým? . . .

Byla jsem vyučována, že mám velkou hodnotu jako Boží dítě

Ruby Salesová: Teologie a pedagogika něčeho – že jsem možná zotročená, možná jsem malá v rámci státu, ale jsem někdo, nejen vůči Bohu, ale i vůči sobě navzájem a vůči sobě samé. A tak pedagogika a teologie něčeho. Jsem Boží dítě, a protože jsem Boží dítě, jsem důležitá a nikdo nemá právo omezovat nebo moc omezovat mou schopnost být někým. Takže jsem vyrostla ve společnosti, kde tato teologie byla tak mocná . . . Pohled bělochů na černošské děti jako na méněcenné nikdy nepronikl do mé bytosti, protože jsem byla obklopena možností, že mohu žít podle svých nejvyšších schopností a milovat sama sebe.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel