Nenásilí       

 Shrnutí a procvičení čtyřicátého třetího týdne 23. října – 28. října 2022           

Neděle

Martin Luther King Jr. definoval lásku agapé jako ochotu sloužit bez touhy po protislužbě, ochotu trpět bez touhy po odplatě a ochotu usmiřovat bez touhy po nadvládě. -Richard Rohr

Pondělí

Pro mě je nenásilí tou vlastností, která vychází ze všech velkých světových náboženství: představa, že tvůrčí silou vesmíru je láska, že Bůh je láska a že láska je všeobjímající. -James Lawson

Úterý

V pátek v poledne po modlitbách jsme chodili do mešit, v sobotu ráno na trhy, každou neděli do dvou kostelů. Vždy jsme chodili ve dvojicích. Všem sestrám jsme předávaly stejné poselství: Liberijské ženy, probuďte se pro mír!-Leymah Gboweeová

Středa

Zvu nás ke společnému rozhovoru o tom, co znamená následovat vzkříšeného, nenásilného Ježíše, který nás vyzývá, abychom byli tvůrci pokoje, odložili meč a milovali všechny, dokonce i nepřátele našeho národa. -John C. Wester

Čtvrtek

Tato etika lásky musí být středem celého našeho života, jinak nemůže být účinná a skutečná v rozhodujících okamžicích konfliktu. Z tohoto nového Zdroje musíme v myšlenkách, slovech, emocích a činech čerpat každý den, jinak nebudeme nikdy připraveni na zásadní konfrontace nebo překvapivá ponížení, která nás potkají. -Richard Rohr

Pátek

„Duch“ označuje to, co dává život. „Bojovníci“ žijí životem plným činů a jasného směřování. Válečnického ducha můžeme vnést do věci míru a harmonického spojení, protože jde o život a žití, ne o moc a agresi.  -Anděl Kyodo williams            

Spiritualita nenásilí

Cvičení ve čtyřicátém třetím týdnu

Františkánští tvůrci míru Rosemary Lynchová a Alain Richard stanovili deset „přikázání“ pro ty, kdo se snaží žít duchovním životem nenásilí. Nazvali je „Desatero spirituality nenásilí“:

Aktivní nenásilí nás vyzývá:

  1. K tomu, abychom se naučili rozpoznávat a respektovat „posvátné“ v každém člověku, včetně nás samých, a v každém kousku stvoření. . . .
  2. Abychom hluboce přijali sami sebe, „to, kdo jsem“, se všemi svými dary a bohatstvím, se všemi svými omezeními, chybami, nedostatky a slabostmi, a uvědomili si, že jsem přijímán Bohem. . . .
  3. Poznat, že to, co mi na druhém vadí, a možná se mi dokonce hnusí, pochází z mých potíží připustit si, že stejná skutečnost žije i ve mně . . . .
  4. Zříci se dualismu, mentality „my-oni“ (manicheismu). Ta nás rozděluje na „dobré/špatné lidi“ a umožňuje nám démonizovat protivníka. Je to kořen autoritářského a výlučného chování. Generuje rasismus a umožňuje konflikty a války.
  5. Postavit se strachu a vypořádat se s ním s odvahou, ale hlavně s láskou.
  6. Pochopit a přijmout, že nové stvoření, budování milovaného společenství, se vždy uskutečňuje s druhými. Nikdy se nejedná o „sólový čin“. . . .
  7. Vnímat sebe sama jako součást celého stvoření, k němuž pěstujeme vztah lásky, nikoliv panství, a pamatovat na to, že ničení naší planety je hluboce duchovní, nikoliv pouze vědecký či technologický problém. Jsme spolu jedno.
  8. Být připraveni trpět, možná i s radostí, pokud věříme, že to pomůže osvobodit božské v druhých. K tomu patří i přijetí našeho místa a okamžiku v dějinách s jeho traumatem, s jeho nejednoznačností.
  9. Být schopni oslavovat, radovat se, když byla Boží přítomnost přijata, a když nebyla, pomoci tuto skutečnost objevit a uznat.
  10. Zpomalit, být trpěliví, zasévat semínka lásky a odpuštění do vlastních srdcí a do srdcí lidí kolem nás. Pomalu budeme růst v lásce, soucitu a schopnosti odpouštět.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version).

Experience a version of this practice through video and sound.

Prameny:

Rosemary Lynch and Alain Richard, “The Decalogue for a Spirituality of Nonviolence,” in From Violence to Wholeness: A Ten Part Program in the Spirituality and Practice of Active Nonviolence, Ken Butigan with Patricia Bruno (Las Vegas, NV: Pace e Bene Franciscan Nonviolence Center, 1999), 18. 

Image credit: Susan Ruggles, Rally Against Iraq War 0017 (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Susan Ruggles, Iraq War Anniversary Peace Rally (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Susan Ruggles, Rally Against Iraq War 0014 (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

Image inspiration: Candles are on either side of a central image, as in a sanctuary. Nonviolence is sacred.