Obrácení k Trojici           

Padesátý druhý týden: Nic nestojí samo (Shrnutí)

Tématem denních rozjímání v roce 2022 bylo Nic nestojí osamoceně. Otec Richard chápe vztah jako samotnou podstatu Boha a skutečnosti, vyjádřenou učením o Trojici.  

Trojice je samotný tvar a vzor bytí

Genialita trojiční nauky má moc přetvořit náš vesmír. O bytosti zvané Bůh nevíme nic jiného, než že tento Bůh je dokonalý dávající a dokonalý přijímající. Samotnou podstatou této bytosti, kterou nazýváme Bůh, je společenství, vnímavost a velkorysost, stoprocentně neomezený dialog mezi třemi. Vše začíná u tří. Není to jen abstrakce, je to základní šablona skutečnosti. Skutečnost je naprostá, nepřetržitá danost a dokonalá, pokorná vnímavost; to je samotná forma a tvar bytí, jak ho známe. Je to samotný zdroj, samotný vzor a samotný cíl skutečnosti. 

Vědci potvrzují : vzorec pro všechno je naprostý vztah

Úžasné na tom, že žijeme v naší době, je to, že vědci jako astronomové a fyzici tvrdí, že je to pravda. Mnozí při pohledu mikroskopem nebo teleskopem vidí stejný vzorec naprostého vztahu. Zjišťují, že pokud je realita něčím, pak je naprosto vztahová. Je to něco, co jsme znali, co znali naši předkové.

Jenže osvícenectví  (alespoň na Západě)  přineslo důraz na ego místo na vztah

Ale v podstatě od osvícenství, alespoň na Západě, jsme tuto možnost zavrhli. Produkujeme individualisty, kteří se snaží zachránit tím, že věří věcem intelektuálně. V tomto pohledu na náboženství nejde o tajemství účasti. Není to tajemství odevzdání se; žádné odevzdání se dokonce není nutné. Místo toho je to snaha získat správné informace, což nás činí jen pyšnějšími a sebestřednějšími. To činí společenství méně možným, což je jasně patrné z naší politiky a mezinárodních vztahů. Každý je postaven zpět na sebe, kdy jediná otázka, kterou jsme schopni položit, je „Jak se mohu dostat do nebe?“.  To ani není otázka z evangelia! Je to otázka ega. Není to otázka Trojice v nás.

Pouze uvnitř tajemství Trojice můžeme pochopit vše ostatní

Obrácení, které je právě teď zapotřebí, se týká této základní definice Boha jako vztahu. Pouze lidé, kteří se tomuto obrácení podvolí, se mohou případně obrátit k Ježíši a nemají narušenou víru. Když neexistuje prvotní pochopení toho, kdo je Ježíš jako součást Trojice, bude Ježíš používán pro naše vlastní nacionalistické a egocentrické cíle, jako prostředek moci a vstupenka do nebe. Můžeme se všichni obrátit ne k Ježíši (jakkoli to musí znít divně), ale k Trojici, kde Ježíš Kristus skutečně existuje? Pouze uvnitř tajemství Trojice můžeme začít chápat, co Ježíš říká, jaký je smysl spásy a jaké je tajemství, do kterého nás zve. 

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, The Divine Dance: Exploring the Mystery of Trinity (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2004). Available as CD and MP3 download

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled 05 (detail), United States, photograph, used with permission. Benjamin Yazza, Untitled 12 (detail), United States, photograph, used with permission. NASA, Galaxy NGC 4013 (detail), 2020, United States, photograph, public domain. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

Image inspiration: Infinitesimal. Massive. Incomprehensibly expansive. It is all connected: everything is a part of the whole, seen or unseen. Nothing stands alone.