Ježíšova služba člověku

Padesátý druhý týden: Nic nestojí samo (Shrnutí)

Richard píše o tom, jak Ježíšova služba ukazuje, že skutečné obrácení vychází ze vztahu, nikoli ze slov; ze zkušenosti, nikoli z víry:

Boží vláda? To je naše přítomnost

Ego rádo používá slova, ale hlavní způsob, jak sdělujeme, že „Boží vláda je blízko“, je naše přítomnost. Ježíš to jasně ukázal. Zdá se, že Ježíš a jeho učedníci se usídlili v lidských domovech a žili co nejblíže lidem. V jejich službě se uzdravování a kázání natolik prolínají, že bychom mohli říci, že nedošlo ke skutečnému hlásání království, k autentickému obrácení, pokud nedošlo k uzdravení v nějakém skutečném smyslu.

Boží království? Rozdávat sami sebe

Mnozí z nás se pochopitelně spoléhají na neosobní médium, jakým je tištěné slovo. Ale jediný způsob, jak mohou slova ovlivnit náš život, je ten, že se prostřednictvím tohoto média setkáváme s osobou. Když kážu, učím nebo píšu, musím se snažit rozdávat sám sebe; musím druhým umožnit, aby se nějakým skutečným způsobem setkali se mnou. Jedině taková zkušenost učiní jakákoli má slova alespoň z poloviny věrohodnými. Ježíš nám dal slova, ale co je podstatnější, dal své „tělo“ pro život světa – způsobem, jakým žil, a způsobem, jakým zemřel.

Boží království? Osobní setkání s  člověkem

V Lukášově evangeliu jsou všechna Ježíšova pravidla služby – jeho „rady na cestu“ – velmi mezilidská. Jsou založena na navazování kontaktů s lidmi. Osobní kontakt s lidmi je způsob, jakým bylo evangelium původně předáváno. Osoba v lásce s člověkem, osoba respektující člověka, osoba odpouštějící člověku, osoba dotýkající se člověka, osoba plačící s člověkem, osoba objímající člověka: tam je Duch tak krásně přítomen. [1]

Brian McLaren popisuje, jak Ježíšovo pozvání k účasti na „Božím království“ ovlivňuje vztahy, osobu po osobě:

Tvoje identita v  kontextu Božího království:

Totéž se děje s učiteli, politiky, právníky, inženýry a obchodníky, kteří berou vážně svou identitu účastníků Božího království. Způsob, jakým vyučují, jakým vytvářejí veřejné politiky, jak usilují o spravedlnost, jak navrhují a pracují se zdroji z Božího stvoření, jak nakupují a prodávají – to vše dostává důstojnost v kontextu Božího království a brzy začne docházet k proměně.

Vnímej lidi jako ty, které miluje Bůh

Koneckonců, když své studenty, voliče, klienty nebo zákazníky vnímáte jako lidi, které Bůh miluje, a jako spoluobčany v Božím království, je těžší je oškubat nebo jim dát druhou šanci. A když s tímto pohledem začne žít dostatečný počet lidí, a to jak v malých, tak ve velkých věcech, a to po nějaké době se věci skutečně změní. . . .

¨V Božím království může každý z  nás mít pozitivní roli

Život je pro ně nyní o interaktivním vztahu – smíření s Bohem, smíření mezi sebou navzájem – a tak vnímají celý svůj život jako příležitost k tomu, aby krásně zhudebňovali Boží království, aby do něj byli vtahováni další a další lidé a aby se svět měnil jejich rostoucím vlivem. Každý může mít v tomto rozšiřujícím se království svou roli. [2]

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit přeladatel

Prameny:

[1] Adapted from Richard Rohr, The Good News According to Luke: Spiritual Reflections (New York: Crossroad Publishing, 1997), 140–141.

[2] Brian D. McLaren, The Secret Message of Jesus: Uncovering the Truth That Could Change Everything (Nashville, TN: W Publishing Group, 2006), 82, 83.

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled 05 (detail), United States, photograph, used with permission. Benjamin Yazza, Untitled 12 (detail), United States, photograph, used with permission. NASA, Galaxy NGC 4013 (detail), 2020, United States, photograph, public domain. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

Image inspiration: Infinitesimal. Massive. Incomprehensibly expansive. It is all connected: everything is a part of the whole, seen or unseen. Nothing stands alone.