Schopnost společenství 

Padesátý druhý týden: Nic nestojí samo (Shrnutí)

                 Autorka katolické spirituality Judy Cannato píše, že naše svoboda, dary a vzájemná závislost nás přivádějí ke svaté povinnosti:

Jednota

Ježíš ve své poslední řeči považoval za nutné promluvit ke svým učedníkům o jednotě: „Aby byli jedno, jako my jsme jedno“ (Jan 17,11.22). Aby dodal důraz, modlí se Ježíš tato slova dvakrát. Jsou totiž jádrem jeho poslání a poselství. Ježíšova radikální jednota se Svatým určovala jeho život a jeho modlitba naznačuje, že chce, aby stejná radikální jednota určovala i ty, kteří ho následují. . . .

Vzájemné propojení

Spojení je základem naší reality. Bez ohledu na to, kterou oblast života pozorujeme, od fyzické po duchovní, jsme propojeni s ostatními. . . . Mnoho sociálních a ekologických problémů, kterým dnes čelíme, pramení z naší iluze, že jsme odděleni, lepší nebo významnější než ostatní členové stvoření – od jiných skupin lidí, s nimiž se setkáváme, až po vzduch, který dýcháme. Naše nedostatečná otevřenost vůči všem může dost dobře znamenat náš zánik.

Snažit se o společenství

Máme-li rozšířit své srdce, aby zahrnovalo celé stvoření, musíme přijmout svou schopnost společenství. . . . Vztah je něco, co potřebuje veškerý život, dokonce i ten anorganický. Naše vitalita závisí na spojeních, která navazujeme, a na společenství, které sdílíme. [1]

Ministryně a věřící vedoucí Jen Baileyová píše, aby povzbudila „nepřizpůsobivé“, lidi na okraji společnosti, aby se považovali za nezbytné pro zdravou, udržitelnou a vzájemně závislou budoucnost:

Být ve vztahu se všemi bytostmi

Všude kolem nás se věci mění, systémy se hroutí a instituce selhávají. To by nás nemělo překvapovat. Po celém světě starší lidé napříč kulturami a národy předpovídali, že tato doba přijde. Je to doba velkého odhalení, v níž nás Matka Země a Otec Nebe tlačí k božskému zúčtování o tom, co znamená být ve správném vztahu mezi sebou navzájem a se všemi vnímajícími bytostmi v jednadvacátém století a dále. Je mi jasné, že činy, které nyní podnikneme, budou mít hluboké a nezvratné důsledky pro budoucí generace.

Dobrou zprávou je, že tato doba je jako stvořená pro nešťastníky.

Nešťastníci jsou schopni vidět dál

Když jste ve středu kruhu, není možné vidět, co je na jeho obvodu – pokud si vůbec uvědomujete, že nějaký obvod existuje. Jako misfits (zmetci), kteří byli vytlačeni na okraj a mezi místa, jsme schopni vidět, co je na obzoru, a kolektivně rozpoznat, co je potřeba k tomu, abychom čelili výzvám, které nás čekají. Jsme povoláni k tomu, abychom byli zahradníky, kteří budou kompostovat a pečovat o půdu, na níž budoucí generace zasejí semínka, která jednoho dne vykvetou. . . .

Dělat dobře v malém světě kolem sebe

Skvělou zprávou je, že na tyto výzvy nemusíme být sami. Slovy velké modlitby vytvořené na počest biskupa Oscara Romera: „Nemůžeme udělat všechno a je v tom pocit osvobození, když si to uvědomíme. To nám umožňuje něco dělat, a to velmi dobře.“ [2] [3]

Prameny:

[1] Judy Cannato, Radical Amazement: Contemplative Lessons from Black Holes, Supernovas, and Other Wonders of the Universe (Notre Dame, IN: Sorin Books, 2006), 136, 138.

[2] Prayer written by Kenneth Untener (bishop of Saginaw, Michigan, 1980–2004) in 1979 to honor Bishop Romero. See Scott Wright, Oscar Romero and the Communion of Saints: A Biography (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2009), 153–154.

[3] Jennifer Bailey, To My Beloveds: Letters on Faith, Race, Loss, and Radical Hope (St. Louis, MO: Chalice Press, 2021), 68, 69

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled 05 (detail), United States, photograph, used with permission. Benjamin Yazza, Untitled 12 (detail), United States, photograph, used with permission. NASA, Galaxy NGC 4013 (detail), 2020, United States, photograph, public domain. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

Image inspiration: Infinitesimal. Massive. Incomprehensibly expansive. It is all connected: everything is a part of the whole, seen or unseen. Nothing stands alone.