rok 2023

Cesta do Božího srdce 

První týden: Prorocká cesta

Podle otce Richarda spočívá síla prorocké cesty v tradici a příkladu hebrejských proroků. V tomto úryvku z cyklu natočeného v roce 1980 Richard popisuje, jak prorocká představivost udržuje církev a naši víru při životě:

Obnovme kontakt s hebrejskými Písmy a proroky

V mnoha ohledech si myslím, že část vysvětlení bezmocnosti velké části moderního křesťanství spočívá v tom, že ztratilo kontakt s hebrejskými Písmy. Zejména jsme ztratili kontakt s proroky. Když ztratíme smysl pro proroky a jejich vize, dostáváme se do příliš spiritualizovaného výkladu křesťanství. Proroci zachovávali Boží slovo pozemské. Zachovávali ho vcelku. Zachovávali ho skutečné. Nedovolili nám oddělit zemi od nebe. Dávali nebe a zemi dohromady a říkali: „To všechno je jedno.“ To je pravda.

Proroci rozněcují naši představivost

Proroci mluvili z hluboké zkušenosti s Bohem. Zdá se, že nějakým způsobem vstoupili do Božího srdce. Jsou natolik odvážní a troufalí, že se téměř odvažují říci: „Viděl jsem Boha. Vím, co si Bůh myslí. Řeknu vám, co si Bůh myslí.“ To je pravda. K tomu, aby člověk mohl mluvit s takovou sebejistotou jako židovští proroci, je zapotřebí zvláštního sebevědomí, a dokonce inspirace. Myslím, že to, co nám dávají, jsou mimo jiné nové obrazy. Dávají nám nové obrazy, kterými můžeme zachytit a uchopit skutečnost. Zdá se, že selháním moderní církve, možná církve v každé době, bylo selhání představivosti. Proroci rozněcují naši představivost, pokud se jim naučíme naslouchat a naučíme se rozumět obrazům a metaforám, kterými hovoří.

Osvoboďme se ze starých obrazů, vytvořme nové

Představivost je z velké části otázkou schopnosti nově si představovat život. Nejde o to, abychom se nechali chytit nebo uvěznit ve starých obrazech beznaděje. Když jsme uvězněni ve starých obrazech, stále z nich žijeme, bojujeme proti nim, bráníme se jim, a dokonce říkáme, že nefungují. Zdá se však, že často nejsme schopni vytvořit nebo dokonce přijmout nové obrazy a žít z těchto nových obrazů.

Proroctví zvyšují naši schopnost cítit to, co cítí Bůh

Proroci nám dávají smysl pro možné. Dávají nám také smysl pro nemožné. Proto se jim, upřímně řečeno, tak těžko naslouchá – protože rozbíjejí naši mysl a posouvají hranice naší představivosti. Zvyšují naši schopnost cítit. Zintenzivňují naši schopnost trpět. Proto jim lidé nechtějí naslouchat, protože proroctví zvyšují naši schopnost cítit to, co cítí Bůh. Cítit Boží bolest, Boží touhu, Boží touhu, a dokonce i Boží hněv, pokud dovolíte.

Prorocká cesta je cestou do Božího srdce.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, The Prophets (San Antonio, TX: Catholic Charismatic Bible Institute, 1980), audio recording. No longer available for purchase. 

Image credit: Jenna Keiper, Untitled Bosque (detail), New Mexico, photograph, used with permission. Benjamin Yazza, Untitled 10 (detail), New Mexico, photograph, used with permission. This year’s images are inspired in form by the 2023 Daily Meditation theme. This week’s main photo takes up most of the image, but we also see a sliver of the image for next week: the next step on our journey. Click here to enlarge image.