023-2 jpg

Tady jsem, půjdu 

Druhý týden: Reakce na volání

Ve svém seriálu o hebrejských prorocích z roku 1980 Richard představuje vizi proroka Izajáše o Bohu a jeho odpověď na Boží volání:

Izaiáš musel nejprve dospět

To je Izajášova úvodní vize v 6. kapitole Izajáše. Zde zřejmě poprvé zakusil své povolání a své poslání. Opět stojí za to ho prozkoumat, protože v této velkolepé zkušenosti s Bohem vidíme, že Izajáš musel dospět k tomu, aby mohl mluvit s autoritou, s jakou mluví. Datuje ji – důležitá událost je vždy datována: „V roce smrti krále Uzijáše jsem spatřil Hospodina JHWH sedícího na vysokém trůnu“ (Iz 6,1).

Izaiáš projevil odvahu

První zkušenost, kterou Izajáš před touto Boží svatostí zažívá, je zkušenost nehodnosti. „V jak ubohém stavu se nacházím. Jsem ztracen“ (Iz 6,5). Myslím, že bychom si řekli totéž, kdybychom skutečně měli takovou zkušenost jako Izajáš. „Jsem člověk nečistých rtů,“ říká Izajáš (Iz 6,5). Jinými slovy, nic z toho, co jsem řekl, nemůže mít cenu. Žádná slova, která jsem použil k popisu Boha, se nemohou přiblížit tomu, co jsem právě viděl. Pokračuje dál: „A tehdy jsem uslyšel Hospodinův hlas: ‚Koho mám poslat? Kdo bude naším poslem? A já jsem odpověděl: ‚Tady jsem, Pane. Pošli mě!“ (Izajáš 6,8). Jaká odvaha! Tady je odpověď proroka: „Tady jsem, Pane, půjdu.“ (Izaiáš 1:1). [1]

Howard Thurman

Teolog a mystik Howard Thurman (1900-1981) si při kázání na stejný úryvek uvědomuje bolestnou skutečnost, která často provází prorokovo povolání:

Zážitek osvícení a pak služba

Jak úžasné! Prožít obrovskou náboženskou zkušenost, obrovský zážitek osvícení a pak, zatímco jste pod obrovským tlakem této nové orientace, dostat pracovní analýzu. Úžasné! …. [Takže] nyní můžete realizovat vizi v termínech, které budou stále významnější a relevantnější pro váš vlastní život. Už byl prorokem. A ten hlas řekl – jeho hlas řekl Bohu: „Půjdu. Přijmu poselství.“

Neoceněná služba, frustrace

A pak sledujte, co se stane. [Jahve] řekl: „Řekni lidem, aby poslouchali, ale oni poslouchat nebudou. Zlomíš si srdce, obrátíš svou mysl naruby, vyliješ na jejich lhostejnost neocenitelné složky svého ducha: jediné, co ti mohu nabídnout,“ říká Jahve, „je hluboká, hluboká, stále se kroutící frustrace. To je vše. Řekni jim, že budou zničeni, každé město vypáleno, všechen lid odveden do zajetí … “ a dál a dál a dál [Bůh] tuto zkázu spřádá.

Co byste udělali vy?

Co byste udělali vy? Zde je vaše inspirace, nastala vaše velká chvíle a konečně jasně vidíte význam povolání svého života. A pak, když začnete tento profesní význam definovat, najednou vám dojde, že jste byli posláni do slepé uličky. Šli byste přesto? Nebo byste si řekli: „Spletl jsem si signály?“. Co byste udělali? [2]

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version),mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

[1] Adapted from Richard Rohr, The Prophets (San Antonio, TX: Catholic Charismatic Bible Institute, 1980), audio recording. No longer available for purchase.

[2] Howard Thurman, “The Message of Isaiah I,” June 15, 1952, in Moral Struggle and the Prophets, ed. Peter Eisenstadt and Walter Earl Fluker (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2020), 152–153.

Image credit: A path from one week to the next—Jenna Keiper, Untitled Bosque, Benjamin Yazza, Untitled 10, and Untitled 8. Used with permission.Click here to enlarge image

Just as a bird notices an impulse and takes flight, so we also hear and respond.