Tajemná vděčnost.

Vážený čtenáři

Tajemná vděčnost.

za chladné pouštní noci v prosinci letošního roku jsme hostili setkání zaměstnanců, představenstva a fakulty Centra pro akci a kontemplaci (CAC) v norbertinském opatství na předměstí Albuquerque. Naše setkání bylo svoláno, abychom zhodnotili a potvrdili velké a vzrušující plány, které máme do budoucna s naší misií. Vzhledem k tomu, co se dnes děje ve světě, věříme, že sdílení moudrosti a praxe křesťanských kontemplativních tradic je nyní důležitější než kdykoli předtím.

Toho večera jsme také rituálně uznali můj odchod z aktivního vedení CAC, abych se stal emeritním členem Core Faculty. Na znamení překročení tohoto prahu jsem překročil hladký kus borovice piñon – zanechal jsem za sebou tituly, závazky a mnoho povinností, které mě posledních 35 let tolik zaměstnávaly. A na druhé straně jsem vstoupil do nové životní etapy, naplněné důvěrou a přijetím toho, co je a co bude. V tomto rituálu nebylo žádné kouzlo, ale klíčem bylo myslet to opravdu vážně a očekávat, že na druhé straně bude všechno jinak.

Kresba Richarda Rohra, jak překračuje práh s Opiem po boku.
A teď, když vám po pěti měsících píšu tento dopis, vám musím říct, že věci jsou opravdu nádherné! Všechno je v pořádku a dobré. Cítím obrovský klid, který je prostoupen něčím, co mohu popsat jen jako “tajemnou vděčnost” – za to, kde jsem byl, za příležitost, kterou máme před sebou, a za toto neuvěřitelné společenství. Moje rakovina lymfomu je nyní v plné remisi a zdá se, že mi Bůh možná dává více času. Nežádal jsem o delší život, byl jsem skutečně připraven odejít. Dokážu si jen představit, že pro mě musí ještě něco udělat. Modlete se, abych dobře naslouchal.

Děkuji vám, že jste na této cestě přechodu se mnou i s námi. Celá CAC překročila důležitý práh, a to by nebylo možné bez vaší společné podpory, štědrosti a partnerství. Naše vize proměněných lidí, kteří pomáhají proměňovat svět, je mnohem víc, než může převzít každý člověk sám. Vím však, že společně se můžeme stát milující silou pro změnu vědomí v každé z našich komunit. Jsme součástí živé tradice činu a kontemplace, lidé, kteří překročili teoretickou rovinu a žijí tuto moudrost ve svém každodenním životě. Skutečně bude zapotřebí hnutí takových lidí, abychom vytvořili svět, kam patří všechno.



Dvakrát ročně přerušujeme vydávání Denních rozjímání, abychom vás požádali o podporu, která by pomohla pokračovat v této práci.Pokud vás programy CAC (včetně těchto Denních rozjímání) ovlivnily a máte finanční možnosti, zvažte prosím možnost přispět. CAC není financována žádnou velkou institucí ani velkou nadací, ale tisíci lidmi, které tato práce ovlivnila – lidmi, jako jste vy. Vážíme si každého daru bez ohledu na jeho výši.

Věnujte prosím chvilku přečtení níže uvedené poznámky našeho výkonného ředitele Michaela o poslání, o které všichni usilujeme. Zítra budou denní meditace pokračovat ve zkoumání tématu “Svoboda od studu”.

Pokoj a všechno dobro,

P. Richard Rohr, O.F.M.



Milý Čtenáři

Před pětatřiceti lety zakončil P. Richard dopis prvním dárcům a podporovatelům CAC touto výzvou:

Pojďte s námi budovat “akci a kontemplaci”. Stejně jako Ježíš i my víme, že máme před sebou spoustu chrámů, kterým musíme čelit, spoustu pouště, kterou musíme projít. Ale také víme, že “milost je všude”, že milost je hojná (Římanům 5,21) a že pouze milost je dostatečně radikální, aby vyvolala dobro, pravdu a krásu (Efezským 2,6-10). “Buďte stateční,” říká, “já jsem zvítězil nad světem”. (Jan 16,33).
-P. Richard Rohr (1987)

Děkujeme, že jste stateční a připojujete se k nám při budování světa, kam patří všechno! Vše, co děláte jako čtenáři, přispěvatelé a finanční podporovatelé, je součástí společného úsilí o rozšíření dosahu a celosvětového vlivu křesťanských kontemplačních tradic. Tato práce není snadná, jednoduchá ani přímočará. Důvěry a partnerství, které mnozí z vás projevili v tomto přechodném období, si však skutečně a hluboce vážíme.

Od mého nástupu do týmu v roce 2014 bylo naším hlavním úkolem vést několikaletou strategii přeměny CAC v globální platformu pro transformativní duchovní učení 21. století, která naváže na celoživotní dílo otce Richarda a přenese ho do budoucnosti. Jediná věc, která je více vzrušující než náš dosavadní pokrok, je potenciál, který vidíme před sebou. Věřím, že vstupujeme do nové éry duchovní obnovy, a jdeme kupředu s tajemnou vděčností, protože víme, že jsou tu statisíce lidí jako vy, kteří s námi v tomto poslání stojí bok po boku.

To vše je možné díky vaší finanční podpoře a štědrosti. Pokud máte finanční možnosti, prosíme vás, abyste přispěli na podporu rozšíření činnosti CAC. Prosíme, zvažte, zda by váš příspěvek neměl být měsíční. Opakovaná podpora nám pomáhá soustavně investovat do nových a vylepšených nabídek, z nichž mnohé jsou zdarma. Když budete přispívat pravidelně, připojíte se ke společenství lidí, kteří se zavázali podporovat kontemplativní cestu smysluplným měsíčním závazkem ve službě uzdravování našeho světa.


Vaše finanční podpora a štědrost to vše umožňují. Pokud jste finančně schopni, žádáme vás, abyste podpořili rozšíření práce CAC. Zvažte, zda bude váš dar měsíční. Opakovaná podpora nám pomáhá důsledně investovat do nových a vylepšených nabídek, mnoho zdarma. Když se opakovaně vzdáváte, připojíte se ke komunitě lidí, kteří se zavázali podporovat kontemplativní cestu tím, že učiníte smysluplný měsíční závazek ve službě léčení našeho světa. 

Pojďte, postavte s námi v akci “ a kontemplace. ” Je třeba vykonat mnohem posvátnější práci.

V láskyplné vděčnosti,

Michael Poffenberger
Výkonný ředitel
Centrum pro akci a rozjímání