Jsme Boží chrámy

Devatenáctý týden: Svoboda od studu


Otec Richard se s vámi podělí o to, jak svatý Pavel šířil Ježíšovo poselství o rovnosti a lidské důstojnosti prostřednictvím moci Ducha svatého:

Ježíš vrátil lidem lidskou důstojnost

Svatý Pavel nám dává základ pro to, abychom milovali všechny ostatní tak, jako Kristus miloval nás. Pavel nabízí teologický a pevný základ lidské důstojnosti a lidského rozkvětu, který je přirozený, univerzální a nezničitelný jakýmkoli hodnocením, ať už jde o rasu, náboženství, pohlaví, národnost, třídu, vzdělání nebo společenské postavení. Nyní se domníváme, že důvodem, proč tento jediný člověk dosáhl v tak krátké době tak obrovského úspěchu, je to, že vrátil lidskou důstojnost světu, který ji z velké části ztratil. Jeden další bůh v Řecku a Malé Asii by znamenal jen málo, ale když Pavel řekl zahanbenému obyvatelstvu, že jsou chrámy božství, zapálilo to srdce touhou a nadějí.

Bůh miluje všechny lidi

Zpráva o Letnicích ve Sk 2,1-11 zdůrazňuje, že lidé z celého světa slyšeli Galilejce mluvit v jednotlivých jazycích poutníků po sestoupení nebeského ohně a větru. Teologické poselství je jasné: Bůh miluje všechny! Boží láska a přízeň jsou zcela demokratické a nezasloužené. To měl být konec všech výlučných a elitářských náboženství. Bohužel to netrvalo dlouho.

všichni jste synové a dcery Boží v Kristu Ježíši

Jedním z důvodů, proč mělo Pavlovo učení v Malé Asii takový vliv, bylo to, že obnovil lidskou důstojnost v době, kdy byl tento region klíčovým zdrojem zotročených lidí, ženy byly považovány za majetek mužů, chrámová prostituce byla formou bohoslužby a útlak a nespravedlnost vůči chudým a lidem na okraji společnosti byly všeobecnou normou. Většina světa si ještě nebyla vědoma, že lidská práva vůbec existují. Pavel do této zkažené a zkorumpované říše křičí: „Jeden a tentýž Duch nám všem byl dán k pití!“. (1 Kor 12,13). Naprosto vyrovnává podmínky hry: „Vy všichni jste synové a dcery Boží v Kristu Ježíši … kde není rozdílu mezi mužem nebo ženou, Řekem nebo Židem, otrokem nebo svobodným, ale všichni jste jedno v Kristu Ježíši“ (Galatským 3:26-28).

Jste samotným Božím chrámem

To je vzhledem k tehdejšímu rozdělenému světu docela úžasné! Podle Pavlova odhadu starý svět navždy zmizel a zrodil se svět nový. Pro některé lidi to bylo jistě nemožné a děsivé, ale pro většinu, které nebyla dána žádná důstojnost, naprosto přitažlivé a nadějné. Kdo by nechtěl, aby mu někdo řekl, že je hodný a dobrý? Kdo nechce, aby ho zbavili společenské hanby? Lidské tělo už nebylo lacinou věcí, poníženou otroctvím nebo sexuálním, slovním a fyzickým zneužíváním. Pavel říká: „Jste samotným Božím chrámem“. Vědci se dnes domnívají, že toto je Pavlova nejvyšší a organizující myšlenka. Takové nečekané potvrzení lidské důstojnosti začalo obracet celou Římskou říši.

přeloženo deepl.com, mezinadpisy si dovolol vložit překladatel

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, Essential Teachings on Love, selected by Joelle Chase and Judy Traeger (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2018), 90–92. 

Image credit: A path from one week to the next—Unknown, Jessie Jones, Jennifer Tompos. Used with permission. Click here to enlarge image

On retreat, the CAC staff used watercolors to connect to our collective grief. This is one of the watercolor paintings that came from that exercise.