Zmocněn k Božímu dílu

Dvacátý druhý týden: Duch svatý 
 

Teoložka Grace Ji-Sun Kim vypráví o událostech prvních Letnic: 

Duch svatý o Letnicích byl vidět a slyšet

Když o prvních Letnicích přišel Duch svatý, nebyla to tichá událost; zvuk jako by naplnil místnost, v níž se učedníci shromáždili v nejistotě a strachu, velkým větrem (dechem). Vítr shromážděnými otřásl. Všechen ten chaos pokračoval. Mezi Ježíšovými následovníky se objevily ohnivé jazyky. A když vyšli ven, aby promluvili, ti, kteří přišli do Jeruzaléma z nejrůznějších míst, slyšeli řeči učedníků v rodném jazyce každého posluchače, i když všichni mluvící byli z Galileje…..  

Byl to tanec Ducha s učedníky

Skutky 2,1-3 oslavují mocnou událost, kdy Duch sestoupil, aby inspiroval Ježíšovy následovníky. Duch sestoupil na ty, kteří se shromáždili v oné jeruzalémské horní místnosti. Tato událost znamená vzkříšení vyděšené skupiny lidí a zrod církve. Byla to zázračná, matoucí a úžasná událost. Lukáš si s námi trochu pohrál, když si ve svém vyprávění o tomto zážitku pohrál se slovem jazyk (řecky glossai). Použil „ohnivé jazyky“, aby popsal tanec Ducha s následovníky. Na to pak navázal poznámkou, že ti, kteří byli prostoupeni Duchem, získali schopnost mluvit různými „jazyky“. 

 

Kim nám připomíná, že je to Duch svatý, kdo nás pohání ke konání Božího díla: 

Duch svatý má velkou moc hýbat lidmi a církví.

Duch svatý má velkou moc hýbat lidmi a církví. Ony první Letnice vypadaly v životě církve jako poněkud bizarní den, ale jaké to byly narozeniny! Jak popisují Skutky apoštolů, Duch inspiruje Ježíšovy následovníky, aby vyšli z horní místnosti a hlásali dobrou zprávu v Jeruzalémě a pak ji šířili dál: na sever do Anatolie, na západ do severní Afriky, Řecka, Itálie, Španělska a Galie, na jih do Egypta a Etiopie a na východ do Arménie, Mezopotámie a Persie. Duch zmocňující pohání církev, aby konala Boží dílo…..  

 Letnice lze považovat za vzkříšení Ježíšových následovníků

Letnice stojí mezi neuvěřitelnými událostmi, které oživují křesťanskou církev, na druhém místě za vzkříšením. Ve skutečnosti lze Letnice považovat za vzkříšení Ježíšových následovníků [zvýraznění doplněno]. Ježíšem slíbený Duch je sice nevzkřísil z mrtvých, ale vlil do nich nový život, když byli vyděšení, sklíčení a zmatení.  

Duch v nás žije a inspiruje nás

Duch nám dává život a pohání nás, abychom konali Boží dílo a přinášeli ovoce Ducha. Ducha nemůžeme vidět, ale můžeme zakoušet jeho působení. Duch v nás žije a inspiruje nás, když jsme vyděšení, sklíčení a zmatení – což jsou stavy, ve kterých se často nacházíme. Letnice naplňují Ježíšův slib a starozákonní proroctví (Sk 2,1-13). Letnice stanovily, že je to Duch, kdo pohne lidi k Božímu dílu.  

Prameny:

Grace Ji-Sun Kim, The Homebrewed Christianity Guide to the Holy Spirit: Hand-Raisers, Han, and the Holy Ghost(Minneapolis, MN: Fortress Press, 2018), 49, 50–51, 51–52. 

Image credit: A path from one week to the next—Exercise in Grief and Lamentation credits from left to right: Jenna Keiper, Jenna Keiper, Izzy Spitz. Used with permission. Click here to enlarge image.

On retreat, the CAC staff used watercolors to connect to our collective grief. This is one of the watercolor paintings that came from that exercise.