Duch přichází v krizi

Dvacátý šestý týden: Rozjímání o krizi

Nevyslovitelná radost

Teď už jsem otevřený / Už se nenechám unášet

Utíkám kolem jejich a mé nenávisti / Překlápím se kolem „Pojď sem, děvče!“… 

Teď jsem popraskaný / hledám sám sebe, 

Možná jsem se rozlil do skalní rozsedliny / schovávám se před psy chytajícími otroky.

Možná jsem zemřel, když jsem se příliš snažil / zrodit se při smyslech

Jsem popraskaný, ne zlomený / stále hledám sám sebe

Uprostřed střepů božího zlomeného srdce.

-Barbara A. Holmes, Joy Unspeakable (Radost nevyslovitelná)

Ve čtvrté sérii pořadu The Cosmic We diskutují Rev. Dr. Barbara Holmesová a spolumoderátor Rev. Donny Bryant o „krizovém rozjímání“. Holmesová věří, že kontemplativní zkušenost se může objevit v dobách kolektivní krize.

Krizová komunitní kontemplace

Donny Bryant: Holmes: „Krizová kontemplace začíná tím, co nazýváte komunitní, vesnickou nebo kmenovou zkušeností krize. Mnohokrát máme tendenci řešit krizi na individuální úrovni. Máme tendenci dívat se na to, co se mi děje, co jsem ztratil, co cítím, jak to na mě působí … nebo na mou emocionální stabilitu. Zkušenost s krizí na individuální úrovni je kriticky důležitá a nechceme ji podceňovat. Ale vy nás vyzýváte, abychom zarámovali a pochopili, jak lze krizi prožívat na komunitní, kmenové, národní a globální úrovni. 

Jednotlivec prožívá temnou noc duše

Barbara Holmes: Když prožíváte krizi jako jednotlivec, je to to, co svatý Jan od Kříže nazývá „temnou nocí duše“. Zápasíte s Bohem. Děláš to, co musíš, abys zvládl to, co z tebe vychází a čemu nerozumíš. Je to osobní. Rozvádíš se, tvé dítě je nemocné… nebo prostě prožíváš katastrofu všedního dne. 

Ale pro skupinu lidí to není totéž

Ale pro skupinu lidí to není totéž. Při mluvení o krizové kontemplaci používám tři kategorie – událost je bez varování; lidé, na které je uvalena, s ní nemohou nic dělat. Neexistuje žádný opravný prostředek. Jste přistiženi. V podpalubí otrokářské lodi není kam jít. Není co dělat, když jdete ze Severní Karolíny jako domorodý Američan do Oklahomy. Musí se objevit něco jiného, co vás udrží na nohou, co oživí vašeho ducha, co vám pomůže přežít – pokud tedy o přežití jde. 

Krizová kontemplace splétá životy v příbuzenství

Barbara-Holmes

Krizová kontemplace je tím duchem, který se vynoří, když dojde ke zlomu. Najdeme ji v každé kultuře. Číňané tomuto duchu říkají čchi (qi), Egypťané ho nazývají ma’at a hinduisté prána. Kuzipa Nalwamba píše o konceptu Mupasi, což je africký popis ducha, který přebývá v každém z nás. [1] Je individuální, ale také společný….. Když všichni trpíte, Mupasi je onen vitální duchovní hlas, který splétá životy nás všech v nerozlučné pouto. Vytváří z reality jeden celek. Dává nám všem příbuznost. Když se nad tím zamyslíte, znamená to, že láska k bližním není jen malou anekdotou nebo možností. S hnutím Ducha je to neodmyslitelná součást našeho bytí, neboť tam, kde přebývá Duch, je vždy jednota. 

Prameny:

[1] Kuzipa M. B. Nalwamba, “Mupasi as Cosmic s(S)pirit: The Universe as a Community of Life,” HTS Theological Studies 73, no. 3 (2017): 1–8. 

Adapted from Barbara Holmes and Donny Bryant, “Crisis,” The Cosmic We, season 4, episode 1 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, forthcoming), podcast, MP3 audio.

Image credit: A path from one week to the next—Izzy Spitz, Untitled, watercolor. CAC Staff, Untitled, watercolor. Izzy Spitz, Field Study 2, oil pastel on canvas. Used with permission. Click here to enlarge image

When the world swirls around us we go to the sacred center.