Řešením je zpomalení

Dvacátý šestý týden: Rozjímání o krizi

Právě v temnotě, právě v okamžiku krize, kdy jste propadli všem svým vlastním očekáváním, je příležitost k znovuzrození.-Barbara A. Holmes, „Kontemplace“, The Cosmic We 

Učitelka CAC Barbara A. Holmesová nazývá kontemplaci „měkkým slovem v tvrdém světě“. V tomto díle pořadu The Cosmic We rozlišuje mezi krizovou kontemplací a kontemplací, jak je obvykle považována: 

Krizová kontemplace v čase zlomení

Většina z nás považuje kontemplaci za něco, co děláme dobrovolně. Je to vstup do hlubokých a někdy posvátných míst. Obvykle jsme v bezpečí a pohodlí a tento typ kontemplace je osobnější. Když však mluvíme o krizové kontemplaci, která má komunitní dopad, mluvíme o zcela jiném typu kontemplace. Pro mě je to zlomení a rozbití očekávání. Je to zkušenost, kdy se vaše světy střetávají. Děje se vše, co by se dít nemělo. Otázka tedy zní: Jak kontemplujete, když jste zničení? Když jste v obležení? Když jste obklíčeni ekologickou katastrofou, nespravedlností a útlakem? Jak pak rozjímáte?

Barbara Holmesová se s námi podělila o to, že rozjímání v krizových situacích začíná, když se vzdáme svých obvyklých přístupů k řešení problémů: 

První věc, kterou musíte udělat, je zpomalit

Když se ocitneme v krizové situaci, začínáme se ptát: „Jaké je řešení?“ a „Jak nám kontemplace pomůže, pokud může?“. Odpověď se nikomu nebude líbit, protože běžnými způsoby odpověď neexistuje. Každý bude chtít jasný postup, jak něco vyřešit. Co budeme dělat? Jak to uděláme? Co nám všem pomůže cítit se lépe? Takové odpovědi neexistují. Když není co dělat, některé z věcí, které lze udělat, jsou věci, které dělat nechceme. Filozof Bayo Akomolafe to říká nejjasněji. Říká, že první věc, kterou musíte udělat, je zpomalit: 

A zůstat na místě kde straší

    Zpomalit“ … se zdá jako špatná věc, když na hoře hoří. Ale tady jde o to, že neustálým „spěcháním“ často ztrácíme ze zřetele hojnost zdrojů, které by nám mohly pomoci čelit nejnáročnějším krizím dneška. Spěcháme podle stejných vzorců, na které jsme zvyklí. Samozřejmě neexistuje jediný způsob, jak reagovat na krizi; neexistuje žádný univerzálně správný způsob. Nicméně výzva ke zpomalení funguje tak, že nás staví tváří v tvář neviditelnému, skrytému, nepovšimnutému, dosud nevyřešenému….. Jde o to zůstat na místech, kde straší. [1]  

Holmes popisuje výzvu „zpomalení“: 

Věnujte pozornost své lásce, odevzdejte se, uvolněte se

Abyste mohli milovat, musíte zpomalit. Neexistuje nic takového jako „milování z jízdy“. Musíte věnovat pozornost objektu, osobě své lásky. Musí existovat vzájemnost a reciprocita. Je to odevzdání se, uvolnění se, aby něco jiného mohlo milovat skrze nás a za nás, protože my toho nejsme schopni. 

Prameny:

[1] Bayo Akomolafe, “A Slower Urgency,” Báyò Akómoláfé (blog). Accessed May 12, 2023. 

Adapted from Barbara Holmes and Donny Bryant, “Contemplation,” The Cosmic We, season 4, episode 2 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, forthcoming), podcast, MP3. 

Image credit: A path from one week to the next—Izzy Spitz, Untitled, watercolor. CAC Staff, Untitled, watercolor. Izzy Spitz, Field Study 2, oil pastel on canvas. Used with permission. Click here to enlarge image

When the world swirls around us we go to the sacred center.