Péče o vnitřní oheň

Shrnutí patnáctého týdne 7. dubna – 12. dubna 2024

Neděle

Čas od času se božské obdaří tímto druhem ohně, tichým světlem, které má v sobě velkou hloubku a intimitu.

-James Finley

Pondělí

Ve svém srdci musíme vytvořit kontemplativní kulturu. Musíme si dát slib: Nebudu si hrát na cynika. Svým probuzeným srdcem nezlomím víru.

-James Finley

Úterý

Po týdnu, kdy se tělo lopotilo s nesmyslnou prací a duch byl napadán urážkami a ztrátami, byla neděle vyhrazena k tomu, aby duše znovu ocenila krásu, pravdu, lásku a věčnost. 

-Renita J. Weems

Středa

Pochopili jsme důležitost praxe ve sportu, ve většině terapií, v každém úspěšném podnikání a v tvůrčím úsilí, ale z nějakého důvodu většina z nás nevidí její potřebu ve světě spirituality. Přitom je tam pravděpodobně důležitější než v kterékoli jiné oblasti.

-Richard Rohr

Čtvrtek

Kdykoli se snažíme pochopit, jak můžeme nejlépe žít svůj život se smyslem a účelem, a to prostřednictvím modlitby, meditace nebo jiné praxe duchovního rozlišování, zabýváme se svou spiritualitou jako dovedností radikální odolnosti. 

-Alice Updike Scannellová

Pátek

Opravdové setkání s Kristem v nás něco osvobozuje, sílu, o které jsme nevěděli, že ji máme, naději, schopnost žít, odolnost, setkání schopnost odrazit se ode dna, když jsme si mysleli, že jsme zcela poraženi, schopnost růst a měnit se, sílu tvořivé proměny. 

-Thomas Merton

Prožívání lásky

Cvičení patnáctého týdne

Autorka Felicia Murrellová nás vyzývá, abychom se cvičili v poznávání a prožívání Boží lásky:

Jaké mám představy o Bohu?

Bůh je uprostřed nás, Bůh, který nad námi jásá radostí, který nás v lásce ztišuje, který se nad námi raduje radostnými výkřiky a shromažďuje zarmoucené (viz Sofonjáš 3,17-18). 

Jak se však dostat k tomu, abychom právě tohoto Boha viděli, abychom se s ním setkávali a poznávali ho, abychom se stali Bohem, který rámuje naše představy, když myslíme na Boha? 

Snad tichem. Možná kontemplativní modlitba. 

Pro mě se Boží láska odkrývá skrze společenství, spojení a skutky života, které vytvářejí úžas s otevřeným srdcem. 

Důsledné zapojení do duchovních praktik nás často zve do takového prostoru a vytváří přístupové body, abychom si mohli vědoměji uvědomovat kenotický projev Božské Lásky v nás a skrze nás. 

Přejít od Hlavy k srdci

Proto mají všechny duchovní praxe tento cíl – umožnit nám dotknout se hlubin našeho nitra a žít velkorysý život v účasti na Božské lásce v naprosté otevřenosti srdce; přejít od toho, co víme o Bohu ve své hlavě, k životu, pohybu a bytí v Bohu; být přítomni v tomto životě, ve světě kolem nás a v Božské lásce. 

Co je pravda o Bohu? Bůh je Láska (1 Jan 4,16).

Zkušenost Lásky, která nás miluje, nám umožňuje cítit a pak vidět. Jakmile Láska vtrhne do našich otupělých částí a probudí nás ze zamlženého mylného vnímání k Pravdě, jsme vyzváni, abychom se uzdravili a uvěřili tomu, co o nás Láska věří, abychom důvěřovali laskavosti a laskavým záměrům Lásky. Důvěra vzkvétá v půdě Lásky. A tam se náš Boží obraz proměňuje. 

Setkat se s Boží Láskou znamená setkat se s naším nejhlubším já. 

Nerozhodneme se pouze vidět Boha jako milujícího; Láska je tím, kým Bůh je. Setkat se s Boží Láskou znamená setkat se s naším nejhlubším já. 

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Prameny:

Felicia Murrell, And: The Restorative Power of Love in an Either/Or World (New Kensington, PA: Whitaker House, 2024), 190–191. 

Image credit: Jenna Keiper, Untitled (detail), Washington, 2020, photo, used with permission. Click here to enlarge image. Within our deep and tender inside spaces there is a bright light to tend and care for.