1- týden rozjímání

Jsme stvořeni pro lásku

Téma roku 2022

Další rok každodenních meditací je před námi . V roce 2022 rozebíráme téma „Nic nestojí samo o sobě“. Samotnou podstatou Boha je vztah! Otec Richard uvažuje:

Trojice

Křesťanská víra v Trojici říká, že Bůh je absolutní vztah (př.pozn: příbuznost, spříznění). Slovo Bůh můžeme znázortnit slovem Dokonalý ekosystém. Systém harmonie.(viz Koloským 1:17 – Eku: On předchází všechno, všechno v něm spočívá, …Bible21: a on je přede vším a jím všechno stojí. ). Jsme-li v upřímném a láskyplném vztahu se vším co nás obklopuje, může v nás a skrze nás a pro nás působit Duch.

Závislost na druhých

Ježíš přišel jako nahé a snadno zranitelné dítě, které bylo zcela závislé na vztahu ostatních. Nahá zranitelnost že necháme jinakost aby nás ovlivňovala a měnila nás. Pokud přerušíme vztahy s lidmi pokud si myslíme, že o sebe postaráme sami a dále pokud nedovolíme jakékoliv jinakost nás něco naučit nebo nás ovlivnit, staneme se duchovně mrtvými. A o tom bude téma roku 2022 Nic nestojí osamoceně. Opravdu ne! Naše vnitřní já je jako Trojice, žijeme v absolutní příbuznosti. Říkáme tomu láska.

Vztahy

Jsme stvořeni pro lásku. Bez lásky rychle umíráme. Pokud je naším myšlenkovým vzorem Trojice, pak se stane láskyplný vztah naším vzorem a stane se samotnou podstatou našeho žití. Pokud máme v sobě filozofii, že Trojice je ve skutečnosti jen láska, nikoho nepřesvědčíme. Jsem knězem téměř padesát dva let a mohu tedy odpovědně říci, že většina křesťanů se Boha spíše bojí. My křesťané nejsme láskyplnější než kdokoli jiný, někdy dokonce milujeme méně než ostatní. A to se stává tehdy, když je náš vztah k Bohu založen spíš strachem z něj a také když nejsme přímo vtaženi do lásky mezi Otcem a Synem Duchem.

Škodlivá jedinečnost

Ježíš vysvětluje, že Ducha lze těžko popsat, protože „Duch vane, kde chce“ (viz Jan 3:8). Ježíš tím jasně říká: nikdy se nesnažte ovládat Ducha a neříkejte, odkud pochází, kam jde nebo kdo ho má. Říká se tomu skupinový narcismus, kdykoli říkáme, že naše skupina je jediná, která má Ducha nebo Pravdu.

Mít Boha v „kapse“

Každá skupina s nižším poznáním se snaží mít Boha jen ve své vlastní kapse. Vysvětluje, že Bůh miluje pouze jejich skupinu. Taková víra nemá nic společného s Boží láskou.

Hledáme živý opravdový vztah

Náš vztah k Bohu se neprojevuje hledáním pravdy nebo Svatého Tajemství. Vztah se projevuje pokorou před ním. Tím, že nalezneme sebe jako své malé já. Přestaneme se cítit nadřazeni nejsme už odděleni svojí soběstačností. Náš vztah k Bohu se projevuje tím, že už nepotřebujeme mít nade vším kontrolu a že nepotřebujeme vládnout nad svatým tajemstvím. Nepotřebujeme si ani myslet, že mu rozumíme. K Bohu jsme nekonečně přitahováni. Vztahem ke všemu kolem nás – skrze každý projev našeho okolí. Vše nás zve, abychom sebe odevzdali, abychom se připojili ke společenství. Abychom si vytvořili intimnímu vztah.

Dlouhá cesta k pokornému poklonění se před Tajemstvím

„Tři mudrci“, cestovali daleko od svého rodného náboženství a své země, jen proto aby se poklonili před neznámým svatým tajemstvím. I cestou zpět pak přemýšleli o Zjevení Páně. Dobrý příklad i pro nás.