1- týden rozjímání

Nic se neděje samo o sobě

Shrnutí prvního týdne

2. ledna – 7. ledna 2022

Neděle
Jak říká naše téma pro rok 2022: Nic nežije samo. A je to pravda! Jsme vnitřně jako Trojice, žijeme v absolutní příbuznosti. Říkáme tomu láska.
—Richard Rohr

Pondělí
Stojíme-li před Bohem, přijímáme-li Boha, doslovně jsem jím stvořeni a existujeme právě před ním; můžeme s ním být tady, teď.
—Richard Rohr

Úterý
Když neseme svá malá či velká utrpení v solidaritě s univerzálním zaměřením celého lidstva, dává nám to sílu zdržet se sebelítosti nebo myslet njen na sebe. Víme, že jsme v utrpení všichni společně, a že pro všechny ostatní je to stejně těžké.
—Richard Rohr

Středa
Samotná podstata našeho životního stylu a našeho duchovního života musí bý od počátku zaměřena na společenství svatých, na společný život jako v rodině, na trojiční život Boha, na jeho království – právě nyní a tady!
—Richard Rohr

Čtvrtek
Ať už jsou to naši rodiče, naši učitelé, mentoři, přátelé, církve nebo sousedé, všichni nás ovlivňují. Stojíme spolu na stejných základech. Mělo by to být pro nás velkou úlevou. Naším jediným úkolem je stavět na tom, co už nám bylo dáno.
—Kate Bowler

Pátek
Musíme prostě jen otevřít oči, dívat se dál přes místnost kde zrovna jsme, přes ulicí ulici, rozdělení, hranici – a natáhnout ruku k bližnímu, nabídnout svou ruku, svůj soucit a své srdce.
—Jacqui Lewisová

Trénink prvního týdne : Hledíme s láskou na druhého

V pondělní meditaci otec Richard psal o tom, že jsme se ocitli ve vztahu s Bohem tím, že jsme přijali jeho Boží milující pohled. Dnes učíme od kontemplativní spisovatelky a umělkyně Christine Valters Paintnerové, která nám umožní předávat láskyplný pohled dál. Ostatním kolem nás..

Zamyslete se

Jak často se opravdu díváme na jinou osobu jako na krásný dar? Možná se nám to někdy podaří s osobou, kterou milujeme. V nějaké chvíli milosti jí vidíme v celé její úžasnosti a cítíme být vděční za její existenci v našem životě.

Možná si vzpomenete na okamžik, kdy se vaše oči setkaly a vy si na chvíli udržíte v mysli a srdci jeho pohled z lásky.

Zkoušejte – trénujte

Ale lze dělat častěji. Lze častěji přinášet pohled lásky. Můžeme jej cíleně použít pro druhé. Zkoušejme to s milovaným nebo velmi drahým a blízkým přítelem. Zkusme si třeba nastavit minutku a jen tak chvíli sedět a očima se tiše navzájem přijímat, jakoby společně dýchat a možná se tiše přitom modlit ve svých srdcích.

Cvičení

Vdechnout: Vidím tě s láskou

Vydechnout: vzácný, milovaný.

Vdechnout: Jsem vděčný

Vydechnout: za toho kdo je se mnou.

Odměna

To může být velmi intimní a křehký okamžik. Čas strávený jen pouhým tichým pohledem s láskou a vztahem.

A pak můžeme takové okamžiky zkoušet přenášet i dál. Jak často vnímáme jiné osoby takové jaké jsou, aniž bychom se nechávali ovlivnit svoji představou či předsudkem? Co kdybychom to zkusili například v obchodě s potravinami a na chvíli darovali svůj pohled lásky prodavači nebo pokladní. Nemusí vědět, že to děláte. Nemusíte na ně zírat! Jen si uvědomte jejich obraz, že tu jsou a pak na chvíli zavřete oči, dýchejte a koupejte je ve své lásce. Podívejte se na jiného člověka jako na milovaného a krásného, na jeho skutečný obraz v Božích očích.

Experience a version of this practice through video and sound.

Christine Valters Paintner, Breath Prayer: An Ancient Practice for the Everyday Sacred (Minneapolis: Broadleaf Books, 2021), 165–166.

Image credit: Brian McLaren, Untitled 1-3 (detail), 2021, photograph, United States. Jenna Keiper and Leslye Colvin, 2021, triptych art, United States. 

The creative team at CAC sent a single-use camera to Brian McLaren as part of an exploration into contemplative photography. His photos are featured here in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.

Image inspiration: In this triptych, we begin by seeing just one fruit. Moving to the center photo, we see the whole tree. When we look at the third photo, we bring with us the knowledge that there is more to this tree, an abundance of fruit. It’s not alone. Nothing stands alone.