Cíle do budoucnosti

konference františkánské rodiny v Assisi

https://www.ofm.cz/wp-content/uploads/2021/12/Dopis-generalni-ministri.pdf

Cíle na dalších šest let – Františkáni – OFM – ze společného zasedání v Římě

https://www.ofm.cz/wp-content/uploads/2021/12/Pokyny-2021-2027.pdf

Závěry generální volební kapituly Sekulárního františkánského řádu OFS

XVI. generální kapitula
VII. volební kapitula
Sekulárního františkánského řádu (OFS)
„Oživuj a veď v duchu služby“

Závěrečný dokument OFS (2019)


XVI. generální a VII. volební kapitula, která se konala v Římě 13. – 21. listopadu 2021, byla nejdůležitější výzvou Mezinárodního bratrského společenství Sekulárního františkánského řádu. Její odklad o jeden rok po plánovaném datu motivoval účastníky kapituly k překonání překážek a požadavků, které přinesla pandemie Covid 19. A tak byla většinou zúčastněných bratří a sester vytvořena mezinárodní rada.


Pán vložil do rukou Sekulárního františkánského řádu rozhodnutí pokračovat
životem kajícníků, založených Františkem z Assisi před 800 lety; kráčet v přítomnosti
s vizí budoucnosti, uprostřed dnešní společnosti, pokračovat ve vzácném prosazování hodnot.


Všichni sekulární františkáni byli požádáni, aby se předem za kapitulu modlili. Nyní patří poděkování Pánu, protože díky tomu jsme se v bratrství shromáždili (62 účastníků kapituly a řada pozorovatelů) z pěti kontinentů. Bratři a sestry, zastupující ty, kteří jsou rozptýleni po celém světě a vydávají svědectví o katolické církvi, kterou podporují, a o církvi putující, kterou milují, a jsou svědky evangelia a přispívají k budování bratrštějšího a evangeličtějšího světa (GG.CC. 3.2).

1. Úvod

XVI. generální kapitula Sekulárního františkánského řádu se konala v Římě v Itálii v koleji Seraphicum ve dnech 13. – 21. listopadu 2021. Součástí této akce byla také VII. volební kapitula
Mezinárodního předsednictva.


Po téměř 20 měsících izolace a omezeném cestování bylo velkou radostí pro členy mezinárodní rady, reprezentující 56 ze 70 národních bratrských společenství OFS a členy mezinárodní rady
Františkánské mládeže sejít se s radou předsednictva a generálními duchovními asistenty.


Zahajovací mši svatou celebroval generální ministr 3. regulovaného řádu br. Amando Trujillo Cano, TOR. Bylo tak pěkné být s naším bývalým generálním duchovním asistentem, zejména na závěr oslav 800 let Memoriale Propositi (1221), protože on a jeho řád zorganizovali loni v květnu v Římě společnou akci ve spolupráci s OFS a IFC-TOR a některých zástupců prvního řádu.


Účastníci kapituly byli požehnáni účastí tří dalších generálních ministrů: br. Roberto Genuin,
OFMCap, br. Massimo Fusarelli, OFM, a br. Carlos Trovarelli, OFM Conv, slavili mše svaté

v různé dny v průběhu kapituly. Z jejich přítomnosti, vstřícnosti a homilií zakusila kapitula lásku a péči o OFS v rámci františkánské rodiny.
Každý z nich vyzýval účastníky kapituly a pozorovatele, aby přijali dar povolání a zavázali se k němu jako služebníci.

2. Stav Řádu a další zprávy :

Kvůli covidu úřadovalo předsednictvo o rok navíc, celkem sedm let. Generální ministr CIOFS Tibor Kauser zpracoval zprávu o činnosti v letech 2017 až 2021. Ministr Tibor vyzval všechny, aby si zprávu, která byla celá online k dispozici všem účastníkům kapituly, přečetli jako celek, ale během kapituly představil pouze to nejdůležitější.


Sekulární františkánský řád je přítomen ve 112 zemích světa se 70 ustanovenými a
18 vznikajícími národními bratrskými společenstvími spolu se zvláštním způsobem existence sekulárních františkánů v dalších 24 zemí. Na základě opravených čísel má řád k září 2021 173 719 členů. Mezinárodní předsednictvo CIOFS bylo podporováno několika komisemi (Komunikace, JPIC, Rodina, Právní a patrimoniální, Formace, Františkánská mládež, Hospodářská).


Na všech úrovních bylo podniknuto mnoho aktivit, např. vývoj formačních materiálů nebo pořádání formačních workshopů a mezinárodních setkání po celém světě.
Významného pokroku bylo dosaženo díky různým osvětovým aktivitám: Project Africa, Well4Africa, Arabský projekt ve Svaté zemi a rozvoj Asie a Oceánie. Zprávy z těchto projektů
odhalily výzvy, ale také příležitosti pro místní bratrská společenství, jak pomáhat bratrům a sestrám
ve vyvíjejících se programech. Informace o těchto programech lze najít prostřednictvím různých médií (web CIOFS, Facebook, nový digitální magazín Vox Franciscana).


Přestože finance jsou pro mezinárodní bratrské společenství i nadále problémem, došlo

k výraznému zlepšení za poslední tři roky, kdy přispívá více národních společenství.
S touto výzvou souvisí získávání přesných demografických dat od národních společennství.


Na mezinárodní úrovni pokračuje vztah s Konferencí františkánské rodiny, roste a zraje s vynikajícím duchem spolupráce.


YouFra má v tuto chvíli asi 50 000 členů ve 34 ustanovených, 28 nově vznikajících národních
bratrských společenství a 13 přítomných. Pokud jde o bratrskou animaci, situace se zlepšila ale
je zapotřebí další práce při jmenování bratrských animátorů na všech úrovních společenství (místní,
regionální a národní). Propagace dvojí příslušnosti k OFS a YouFra je stále důležitou výzvou pro každého.


V průběhu kapituly účastníci vyslechli zprávu generálního ministra a zprávu pokladníka, obě byly schváleny, a zároveň byla učiněna některá důležitá doporučení pro budoucí projekci zpráv ke kapitule. Účastníci kapituly ocenili úsilí předsednictva, ale požadovali, aby dokumenty, jako je finanční zpráva, byly k dispozici dříve, aby bylo více času na zvážení. Zejména pokud jde o
finanční zprávy, v budoucích letech by měly být každoročně poskytovány podrobnosti týkající se rozpočtových údajů a skutečných příjmů a nákladů.

Konference generálních duchovních asistentů OFS (CAS) přednesla kapitule svou zprávu, vyzdvihující jejich kolegiální službu v různých oblastech: setkávání konference samé a s ostatními, účast na kapitulách, vizitacích, kongresech, formačních kurzech a různých aktivitách. Účastníci kapituly ocenili zvlášť silné vazby generálních duchovních asistentů k OFS a YouFra s velkou láskou a náklonností.

3. Audience u papeže

Velmi zvláštním dnem během kapituly byl den, kdy měli všichni účastníci kapituly příležitost zúčastnit se soukromé audience u papeže Františka. Během audience generální ministr CIOFS Tibor Kauser pozdravil Svatého otce poselstvím, ve kterém zdůraznil: „Přicházíme k vám ve stejném duchu, který vedl svatého Františka z Assisi k setkání s papežem Honoriem III. v roce 1209, se žádostí, aby jeho malé bratrské společenství pokračovalo v postupu na cestě evangelia“.
Ministr Tibor také zmínil oslavu 800 let Memoriale Propositi, jejímž prostřednictvím byly
prvním světským kajícníkům dány první směrnice, jak následovat Krista po způsobu sv.
Františka.


Generální ministr CIOFS potvrdil Svatému otci závazek všech sekulárních františkánů žít v plném společenství s církví v důvěrném a otevřeném dialogu apoštolské tvořivosti (řehole OFS, čl. 6), který nabádá k hledání spolupráce uvnitř církve i mimo ni, aby se poselství evangelia dostalo do všech koutů světa. Pak CIOFS Generální ministr požádal Svatého otce, aby požehnal a modlil se za všechny sekulární františkány, se slibem, že bude v modlitbách všech bratří a sester.


Po pozdravu ministra Tibora promluvil k návštěvníkům Svatý otec.
Svatý otec připomněl účastníkům kapituly a pozorovatelům, že „sv. František ve svém dopise všem věřícím představuje „konání pokání“ jako cestu obrácení, cestu křesťanského života, závazek konat
vůli a skutky nebeského Otce“. Vyzval všechny: „Otevřete své srdce Bohu! A stanete se po vzoru svatého Františka ‚zrcadlem Kristovým‘“ a „přijmete chudobu, minoritu a jednoduchost jako vaše poznávací znamení“. Svatý otec nás také povzbudil „vyjít na existenční periferie dneška a tam nechat zaznít slovo Evangelia, stejně jako mimo jiné svatá Alžběta Uherská, vaše patronka. Ať jste
muži a ženami naděje, odhodlaní žít ji a také ji „organizovat“ a převádět ji do reality každodenního života, v mezilidských vztazích, ve společenské a politické angažovanosti; oživujíce zítřejší naději zmírněním bolesti dneška.“


Nakonec papež František zdůraznil, že sekulární františkáni „jsou povoláni žít toto v bratrském společenství… jako součást velké františkánské rodiny.“ Připomněl přítomným, že sekulární františkáni musí být „lidmi bojujícími za spravedlnost a … integrální ekologii, spolupracujícími na misijních projektech a být dělníky míru a svědky blahoslavenství.“ Uzavřel svou audienci závěrečným požehnáním: „Ať svatý František a všichni svatí františkánské rodiny vás doprovázejí na vaší cestě. Ať vám Pán žehná a Panna Maria vás chrání.“


Papežská audience vyvrcholila příležitostí pro každého účastníka kapituly osobně pozdravit Svatého otce vřelým podáním ruky.

4. Geografické oblasti odpovědnosti členů předsednictva


Předsednictvo se podělilo o zkušenosti s přidělenými geografickými oblastmi. Docházelo
k problémům kvůli velkým vzdálenostem, i když neexistovaly zrovna jazykové bariéry. Předsednictvo navrhlo odlišné seskupení pro sedm (7) geografických oblastí. Kromě snížení nákladů je přínosem pro většinu oblastí podobnost kultur a jazyka spolu s menší vzdáleností. Kapitula schválila změnu oblastí na následující a podle toho byli zvoleni členové předsednictva:
1. Severní Evropa
2. Jižní Evropa a Středomoří
3. Jižní Amerika
4. Střední a Severní Amerika
5. Francouzsky mluvící Afrika a ostrovy
6. Anglicko-portugalsky mluvící Afrika
7. Asie-Oceánie

5. Téma kapituly a prezentace


Hlavním tématem kapituly bylo Oživuj a veď v duchu služby na základě Instrumentum Laboris, které bylo zasláno národním radám s dostatečným předstihem k projednání.
Inspirativní dokument popsal různé aspekty a nabídl správné nástroje k úspěšné „animaci bratrství“ (GG.CC. 31.2). Během týdne řečníci několikrát zdůraznili spoluzodpovědnost všech sekulárních františkánských bratří a sester za vedení a oživování řádu na všech úrovních.


Bývalý generální ministr br. Michael Perry, OFM přednášel na troto téma. S odkazem na 800. výročí Memoriale Propositi (1221) připomněl, že tato oslava byla příležitostí obnovit náš závazek „žít nadšeně a prorocky své františkánské povolání jako členové jednotného společenství, Řádu sekulárních františkánů“. Br.Michael také řekl, že „Generální kapitula by měla být časem, kdy kladete velmi vážné otázky týkající se vaší identity, povolání, bratrství, struktur, misionářské angažovanosti, dosahu těch, kteří jsou chudí a marginalizovaní, péči o planetu a také o způsobu, jakým animujete, řídíte a organizujete se na místní, regionální, národní a mezinárodní úrovni“.
Instrumentum Laboris zapojuje „všechny členy OFS do všech těchto oblastí způsobem, který je reflektivní a provokativní, s výslovným cílem povzbudit každého bratra a sestru k prohloubení jeho/jejího pochopení identity a povolání, Řehole a života, angažovanosti v bratrském společenství a účasti na Missio Dei, kterou církvi svěřil její Pán a Spasitel (Srov. Mt 28,19-20;
Lk 10,1-11; Jan 20:21)“.

¨
Br. Michael uvedl, že jakožto nástupci sv. Františka, jsou všichni sekulární františkáni zodpovědní za žití jeho charismatu, a navrhuje zaměřit se na tři aspekty:
1. Být řádem s přidruženými právy, důstojností a povinnostmi.
2. Být bratrským společenstvím kajících sester a bratrů povolaných žít a kultivovat nás společný duchovní život.
3. Být misijním společenstvím.

Účastníci kapituly měli také možnost vyslechnout přednášku generální zástupkyně ministra Chelito
Núñez spolu s br. Fernando Venturou, OFMCap, ohledně chystané synody 2021-2023, povzbuzující všechny sekulární františkány, aby se prostřednictvím svých farností účastnili přípravných prací.

6. Volební kapitula


Generální ministr Massimo Fusarelli, OFM, sloužil jako předsedající volební kapituly.
Bylo zvoleno nové předsednictvo:
Generální ministr: Tibor Kauser (Maďarsko)
Generální zástupce ministra: Mary Stronach (USA)
členové rady:
– Asie a Oceánie: Francis (Byung Ju) Park (Korea)
– Francouzská Afrika a ostrovy: Adolph Assagba (Togo)
– Anglicko-portugalská Afrika: Eremenciana Chinyama (Zimbabwe)
– Severní Evropa: Dina Shabalina (Ukrajina)
– Jižní Evropa a Středomoří: Noemi Paola Riccardi (Itálie)
– Střední a Severní Amerika: Ana Maria Raffo Laos (Peru)
– Jižní Amerika: Silvia Noemi Diana (Argentina)
– YouFra: Luis Felix Chocojay Guamuch (Guatemala)

7. Stanovy Mezinárodního bratrského společenství


V důsledku rozhodnutí předchozí generální kapituly předsednictvo navrhlo revizi stanov Mezinárodního BS (FIOFS). Byl přijat návrh na zvážení těchto revidovaných Stanov FIOFS jako zkušební verze („ad experimentum“). Předsednictvo žádá Národní rady, aby podávaly zprávy o všech problémech, s nimiž se setkají při uvádění stanov do praxe.
Za těchto podmínek byly stanovy přijaty „ad experimentum“. Předsednictvo zašle dopis Národním bratrským společenstvím, aby přijala tyto stanovy jako nástroj vedení a požádá o komentáře. Konečné schválení revidované verze může proběhnout na příští generální kapitule za tři (3) roky.

8. Memoriale Propositi


V pátek dopoledne slavil br. Carlos Trovarelli, OFMConv, generální ministr minoritů, mši svatou

k zakončení jubilejního 800 roku výročí tohoto dokumentu, kdy nás povzbudil i nadále přemýšlet o této části historie našeho řádu.


Silvia Diana, členka předsednictva, představila souhrn aktivit organizovaných CIOFS k oslavě tohoto výročí, který zahrnoval výrobu videí a speciální oslavu v Římě společně s TOR. V rámci této závěrečné slavnosti byli účastníci kapituly vyzváni, aby napsali prosbu o modlitbu za svou národní radu, týkající se oslav tohoto výročí. Lístky byly shromážděny a poté vylosovány jinou osobou.
Příjemce byl požádán, aby se modlil za národní bratrské společenství na kartě, kterou obdržel, jako způsob vzájemné podpory.

9. Svědectví


Sonya Maria Ahmed, novicka bratrského společenství v Kuvajtu, která byla výslovně pozvána jako
pozorovatelka, se podělila o svou cestu ke katolické víře a k sekulárnímu františkánskému řádu.
Byla vychována v „otevřené“ muslimské rodině, ale studovala na katolické škole. Ve věku 16 let
letech se začala zajímat o křesťanskou víru a začala číst evangelium. Byla pokřtěna 15. července 2018. Bylo to velmi cenné svědectví.

10. YouFra


Zástupci YouFra použili jako námět barvy obrazu sv. Františka od Cimabueho ke své kreativní prezentaci týkající se jejich aktivit v posledních letech.
Po prezentaci diskutovali účastníci kapituly o vzájemných očekáváních mezi OFS a YouFra. Diskutovalo se zejména o kroku od YouFra k OFS. OFS se příliš často považuje za vlastníka minulosti a přítomnosti a YouFra vidí jako svou budoucnost. Tím však vzniká odstup a nejde o realitu. YouFra je přítomnost a budoucnost. YouFra je naší součástí.

11. Tříletý rozpočet


Předsednictvo předložilo návrh rozpočtu na příští tři roky. Proběhla velká diskuse o navrhovaných příjmech a specifikovaných částkách. Předsednictv souhlasilo s návrhem na zasílání výroční finanční zprávy Národním bratrským společenstvím včetně podrobných rozpočtových požadavků na nové sekretariáty (formace, JPIC a komunikace) spolu s žádostí o zaplacení ročního příspěvku.


Po diskusi předsednictvo poskytlo přehled všech příspěvků národních společenství (v rozsahu od
nuly do 33 175 eur ročně) bez uvedení konkrétních zemí, včetně navrhovaných příspěvků

pro každou jednotlivou národní radu. Navrhovaná částka je mnohem vyšší pro společenství

z bohatších zemí, zatímco u národních bratrských společenství v nejchudších zemích je velmi nízká. Předsednictvo uvedlo, že většina finančních prostředků pro tři nové sekretariáty a YouFra musí být formou dobrovolných příspěvků. Vyzýváme národní bratrská společenství, aby vytvořila
samostatné příspěvky pro tyto priority. Navrhovaný tříletý rozpočet byl poté předložen k hlasování
a přijat.

12. Pracovní skupiny


Účastníci kapituly měli příležitost zamyslet se nad hlavním tématem a dokumenty předsednictva

v několika pracovních skupinách, rozdělených podle jazyků, a sdělovali své závěry na společných shromážděních. Na základě reflexe pracovních skupin byly předloženy různé návrhy, které účastníkům umožnily hodnotit různé aspekty života OFS. Tyto pracovní skupiny konkrétně reflektovaly zprávy přednesené generálním ministrem, pokladníkem a duchovními asistenty, což účastníkům pomohlo k odpovídajícímu hlasování.


Obecně byly pracovní skupiny důležitým místem setkání, kde se účastníci snažili odpovědně a čestně posoudit ty aspekty našeho řádu, které nás spojují ve společné vizi. Otázky, týkající se formace vedoucích – služebníků, formace ve finančních aspektech, týkajících se příspěvků (srov. Řehole, čl. 25) a jejich důležitý dopad v životě bratrského společenství, obrátily pozornost účastníků k imperativním prioritám, které musí být nastaveny jako vedoucí témata pro OFS. Pevná odpověď na výzvu Svatého Otce („vyjít na existenční periferie dneška a tam nechávat zaznít slovo evangelia“) byla jasným odkazem na naše „budování království Božího“ (GG.CC. 3.2).
Účastníci kapituly reagovali praktickými iniciativami zaměřenými na plánované projekty,
nechávajíce Ducha Svatého, aby se ujal vedení v našich životech a vlivu na ostatní.


Velmi důležitá reflexe proběhla v rámci pracovních skupin při jednání s hlavním tématem kapituly, s cílem dospět k ústřednímu závazku OFS s vědomím své identity jako spolu-učedníků a spolu-misionářů. Vědomi si toho, že Bůh nás nejprve miloval první a zjevuje nám prostřednictvím Františka, že OFS má misijní povolání a musí vydávat svědectví: musí jít hledat Boží lásku v našich bližních.


Vize vedení v duchu služby zahájila velmi důležitou diskusi, díky níž jsme porozuměli,
že krystalizuje ze života a praxe svatého Františka, sděluje ji ve svých spisech a vyplývá
ze základních spisů a dokumentů Sekulárního františkánského řádu.

13. Priority


Po intenzivní reflexi národních bratrských společenství byly přijaty následující priority pro příští tři roky.
13.1.Zavádění nových sekretariátů
Zprovoznit sekretariáty podle rozhodnutí Generální kapituly 2017.
Při formování nových sekretariátů (Formace; Spravedlnost, mír a ochrana stvoření (JPIC);
a Komunikace), by předsednictvo mělo poskytnout národním bratrských společenstvím podrobnosti o složení sekretariátů, jejich odpovědnosti a podmínkách služby spolu s rozpočtovými potřebami. Všechny závěry budou schváleny předsednictvem. Financování těchto sekretariátů, alespoň částečně, pochází z darů.
13.2.Formace
Je důležité, abychom se ve všech formách materiálů vyhnuli akademickému jazyku.
13.2.1.Vedení v duchu služby. Další zaměření na vedení služebníků, sdílení myšlenek z Instrumentum Laboris a přednášky br. Michaela Perryho na hlavní téma, poskytly vynikající nástroje k použití pro místní bratrská společenství (moduly, šablony, školení formát/obrys, jednoduchý jazyk). Vytvořit grantový fond, který může podporovat různé
akce související s prováděním návrhů.
13.2.2.Povolání. Nabídnout OFS nástroje pro rozlišování a způsoby, jak podporovat povolání.
Jmenovat člena předsednictva odpovědného za dohled nad povoláními ve spolupráci s YouFra a širší františkánskou rodinou.
13.2.3.Finanční. Informace o financích bratrských společenství (na všech úrovních) by měly být zahrnuty ve formačních materiálech, používaných každým společenstvím.
13.2.4.Rodinný život. Pokračovat v práci rodinné komise, poskytující materiály k podpoře
hodnoty rodinného života a pomáhat nám stát se účinnými svědky, kteří potvrzují důstojnost celého lidského života, jako Božího daru, od okamžiku početí až do konce.

3.3. Finance
13.3.1.Předsednictvo by mělo svolat komisi ze zkušených členů OFS s odbornými znalostmi v oblasti financí a rozpočtů. Tato komise bude spolupracovat s generálním pokladníkem a může studovat finanční operace a může klást jakékoli relevantní otázky. Komise může také podat návrh na rozpočet pro další tři roky. Během kapituly samotné bude komise reagovat na dotazy účastníků kapituly, kteří se ve finanční problematice neorientují.
13.3.2. Kapitula potřebuje navržený tříletý rozpočet šest (6) měsíců předem, aby umožnila
národním bratrským společenstvím jeho přezkoumání a diskuzi. Výroční zprávy o příjmech a výdajích předsednictva budou zaslány národním bratrským společenstvím jako mandát k hlasování na kapitule.
13.3.3.CIOFS by mohla vytvořit systém sponzorství; poskytování nástrojů/pokynů pro lepší argumentaci k požadavkům na jakýkoli konkrétní projekt.
13.4.Komunikace
13.4.1. Optimálně využívat sociální média k šíření osobní komunikace mezi bratry a sestrami po celém světě, jako cestu ke vzájemné animaci.
13.4.2. Povzbuzovat národní bratrská společenství, aby používala digitální přístup k udržování kontaktu s místními společenstvími a jednotlivými členy v dobách, kdy fyzická setkáním nejsou
možná.

13.5.YouFra
Přítomnost YouFra na této generální kapitule svědčí o důležitosti YouFra pro OFS. Předsednictvo by mělo v tomto přístupu pokračovat a:
13.5.1. předsednictvo by mělo podporovat národní bratrská společenství, aby podporovala svá YouFra společenství k hledání své vlastní cesty, ale na druhé straně, aby byla stále připravena poskytnout pomoc, když je o ni požádána;
13.5.2.předsednictvo by mělo podporovat místní bratrská společenství, aby otevírala svá bratrská setkání pro YouFra (pravidelně nebo příležitostně);
13.5.3.pokud je to možné, měli by se mladí členové zapojit do formačních, finančních a komunikačních skupin/sekretariátů.
13.6.Duchovní asistence
13.6.1. Podporovat, aby duchovní asistenti používali nástroje z formačního kurzu 2019.
13.6.2. Podporovat národní bratrská společenství, aby vytvořila formační kurz pro nefrantiškánské bratry, řeholníky, kněze a členy OFS, aby se mohli stát duchovními asistenty.
13.6.3. Pomáhat zlepšovat komunikaci generálních duchovních asistentů s národními duchovními asistenty.
13.7. Další doporučení
13.7.1. Statistika – provést skutečné sčítání OFS. Rady mají základní odpovědnost
za znalost členství ve svých bratrských společenstvích, jak to již rozhodla a žádala generální kapitula 2017.
13.7.2. Stávající projekty – pracovat integrovaným způsobem na realizaci stávajících projektů předsednictva, pravidelně vyhodnocovat jejich průběh a poskytovat si vzájemně zpětnou vazbu.
Zapojit národní bratrská společenství osobní nebo finanční podporou do těchto projektů.

14. Epilog


Mons. José Rodríguez Carballo, sekretář Kongregace institutů zasvěceného a apoštolského života, předsedal závěrečné mši svaté a svou homilií inspiroval k následování Ježíše jako Mistra, který umyl nohy svým učedníkům, jako typ autority, která s sebou nese službu a lásku k druhým. V protikladu k autoritě Piláta Pontského, který si pouze umyl ruce, postrádal odvahu udělat jedinou správnou věc, postavit se za nevinnost jako takovou, postavit se za Ježíše.
Osvěženi posilujícím povzbuzením pro naše povolání a závazkem k vedení v duchu služby,
jsou účastníci kapituly připraveni dělat to, co řekl Svatý otec: „ať slovo evangelia opět zaznívá
…“ v nás, v našich společenstvích, v našich komunitách a ve světě.


Prostřednictvím řečníků a dialogu se účastníci inspirovali a vzájemně konsultovali nápady, jak oživovat a vést svá bratrská společenství. Mnozí přišli na kapitulu s myšlenkou, že zastupují pouze
své národní bratrské společenství. Po týdnu bratrského sdílení se vracejí do svých domovů

s přesvědčením, že jsou součástí našeho mezinárodního bratrského společenství a rodiny.


Svatá Alžběto Uherská a svatý králi Ludvíku, modlete se za nás!


Řím, 21.listopadu 2021