Udržovat si důvěru v to, že Bůh je dobrý, že Bohu lze důvěřovat a že Bůh je aktivně zapojen do mého života, je mnohem silnější a účinnější praxe. To je praktická síla biblické víry.

Činnost vedená Duchem

Třicátý čtvrtý týden: Rozlišování toho, co máme dělat

Učitel CAC Brian McLaren se s vámi podělí o sílu neustálého rozlišování, díky němuž se necháme Duchem svatým stále přitahovat ke službě a činnosti ve prospěch druhých:

Duch nás vede,  jestliže mu nasloucháme

Duch nás vede dolů. Na dno, na místo pokory, do pozice a postoje služby… tam Duch jako voda proudí. . . .

 Brian McLaren
Brian McLaren

Duch nám nabízí činnost

Pokud Duchu nasloucháte, stane se s vámi toto. Budete na večírku a všimnete si, že na jedné straně místnosti se všichni krásní lidé smějí a společně se baví. Ve vzdáleném rohu si všimnete člověka, který je sám, cítí se nesvůj, nikoho nezná. Duch vás přitáhne k člověku v nouzi. Možná se stanete mostem, který spojí outsidera se zasvěcenými – a v tomto spojení bude oběma lépe. . . .

Duch nám pomáhá překonat naše ego

Zde je popis toho, co se s vámi stane, když budete naslouchat Duchu. Uvědomíte si, že se na vás někdo zlobí nebo je vůči vám uražený . . nebo pracoval za vašimi zády, aby vám ublížil. Všechno ve vás bude chtít, abyste je odepsali nebo jim to vrátili. Ale Duch vás k nim bude přitahovat v pokoře. . . .

Duch vás posiluje v riziku

Zde je popis toho, co se stane, když budete naslouchat Duchu. Uvidíte, že nějaká osoba nebo skupina je očerňována nebo obětním beránkem. Všichni je obviňují, zahanbují, pomlouvají, cítí se nad nimi nadřazeni, ventilují na nich své úzkosti. . . . Duch vás však bude přitahovat k tomu, abyste se odvážně a laskavě odlišovali. . . . Budete riskovat svou pověst, když budete obhajovat obětního beránka nebo obětní beránky. A v tomto riziku vy i oni poznáte, že Boží Duch je živý a působí ve vašem středu.

Duch vás učí pokoře

Pokud budete naslouchat Duchu, stane se vám toto. Bude pozdě. Budete unavení. Bude třeba umýt nádobí nebo posbírat oblečení nebo vynést odpadky. Měl to udělat někdo jiný, pomyslíte si s hněvem. V duchu si budete nacvičovat řeč, kterou jim pronesete. A pak si pomyslíte: Ale asi jsou stejně unavení a přepracovaní jako já. Takže možná mohu pomoci já. Nebudete to dělat jako manipulativní trik, ale jako prostý akt služby. . . .

Duch obohatí váš život tam, kde to nečekáte

Blízko vás je vězení. Nemocnice. Park, most nebo ulička, kde spí bezdomovci. . . . Je tu země ve velké nouzi nebo sociální problém, kterého si málokdo všimne. Pokud nasloucháte Duchu, budete přitahováni k příležitosti sloužit. Zpočátku vás ta myšlenka vyděsí nebo odradí. Když se však necháte Duchem vést, bude to zdrojem velké radosti – jedno z nejbohatších požehnání vašeho života.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy vložil překladatel

Prameny:

Brian D. McLaren, We Make the Road by Walking: A Year-Long Quest for Spiritual Formation, Reorientation, and Activation (New York: Jericho Books, 2014), 231, 232, 233–234.

Image credit: Jenna Keiper, Untitled (detail), 2020, photograph, Bellingham, used with permission. McKenna Phillips, Free Hands (detail), 2018, Unsplash. Jenna Keiper, Untitled (detail), 2020, photograph, Albuquerque, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: What is next?  We may want to know, right now. We may want this suspended droplet of water to drop, right now, but it will take its own time. It is beyond our control. We are invited to trust the suspension of liminal moments.