44.jpg

Nenásilí       

 Shrnutí a procvičení čtyřicátého čtvrtého týdne 30. října – 4. listopadu 2022                

Neděle

Pokud se považujeme za součást kontinuálního života, který nekončí smrtí, ale přechází do života po životě, může se náš pohled na věc změnit. -Barbara Holmesová

Pondělí

Společenství svatých obohatilo mou teologickou představivost, zejména pokud jde o mé předky a babičky víry, ženy v dějinách, které šly před námi a dláždily cestu, stavěly vlastní stoly a nabízely pohled na božství. -Kat Armas

Úterý

Když křesťané do starobylého Apoštolského vyznání víry pozdě doplnili větu: „Věřím ve společenství svatých,“ myslím, že nám tím nabízeli myšlenku, že mrtví jsou zajedno s živými, ať už jde o naše přímé předky, svaté ve slávě, nebo dokonce o takzvané duše v očistci. -Richard Rohr

Středa

Žijeme ve světě prosyceném láskou a záměrností stále přítomného Boha a nejsme sami. -Barbara Holmes

Čtvrtek

Nepochybuji o tom, že předkové nejen existují, ale jsou pro nás přítomni. Přicházejí k nám ve chvílích velké nouze a zkoušky a také s námi oslavují životní okamžiky. -Walter Earl Fluker

Pátek

Samotná země a její podmínky, jako je nadmořská výška a klima, ovlivňují náš genom stejně jako naši lidští předkové. Na ní se rodíme, na ní umíráme, z ní pocházíme a do ní se vracíme. Země a vody, oceány a řeky jsou naší součástí, příbuznými a předky ve velmi reálném smyslu. -Patty Krawec             

Odpočinek v lásce

Cvičení ve čtyřicátém čtvrtém týdnu   

                Otec Richard nabízí praxi prohlubování lásky a uzdravování:

Boha a lásku lze pouze zakoušet srdcem – ne rozumem

Jak poznáváme lásku, abychom mohli žít z jejího nitra? Lásku nelze pochopit rozumem. A pokud je Bůh láska, Bůh nikdy nebude podléhat mysli, jak ji známe. Boha a lásku lze pouze zakoušet. Tato jednoduchá praxe je pozváním k setkání s láskou v její samotné fyzické, spojující realitě.

Uvědomte si vaše srdce

Položte si dlaň jedné ruky na srdce. Vnímejte, jak vaše srdce bije, a nechte se jeho rytmem přivádět do přítomného okamžiku a do vědomí Božího požehnání pro váš život, úder za úderem.

Vyvolejte své vědomí

Vyvolejte ve svém vědomí milovanou osobu, předka, oblíbené místo nebo zvíře, nebo cokoli, co ve vás vyvolává úsměv s nepopiratelnou, spontánní, bezpodmínečnou láskou a radostí.

Vložte představu milovaného do své dlaně a usmějte se

Vyvolejte tuto konkrétní milovanou bytost nebo věc ze své mysli a umístěte ji přímo pod dlaň, do prostoru svého srdce. Uvolněte svou mysl a zároveň nechte uvolnit své srdce a vnímejte, jak se cévy, svaly a hrudní dutina otevírají v teple a lásce k dané milované věci. Usmějte se.

Vložte představu problému a držte jí v teple svého srdce

Nyní pokorně umístěte náročnou osobu, záležitost nebo problém přímo pod svou dlaň, do široce otevřeného prostoru srdce. Může to být někdo nebo něco, co vás v současné době napadá, nebo staré zranění od osoby, která odešla ze světa živých. Tiše se dál usmívejte a držte tuto náročnou věc v teple svého srdce.

Zavřete oči se dívejte na své trápení a usmějte se nad jeho křehkostí

Se zavřenýma očima se podívejte na věc, která vám způsobuje bolest, a vizualizujte si detail, který vás nejvíce trápí, a přitom se usmívejte. Uvažujte o tom, že mohou existovat důvody, proč tato věc přináší bolest. Usmějte se nad křehkostí, utrpením nebo nepochopením, které ji takto způsobuje.

Požádejte své srdce aby se problému ujalo s láskou a moudrostí

Nakonec odevzdejte danou osobu nebo problém svému srdci a požádejte, aby se ho ujala moudrost a láska vašeho srdce. Spočívejte v Lásce, která miluje vás i druhého a chce vše proměnit ke svému láskyplnému obrazu.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

Experience a version of this practice through video and sound.

Adapted from Richard Rohr, A Spring within Us: A Book of Daily Meditations (Albuquerque, NM: CAC Publishing, 2016), 324–325.

Image credit: Susan Ruggles, Rally Against Iraq War 0017 (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Susan Ruggles, Iraq War Anniversary Peace Rally (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Susan Ruggles, Rally Against Iraq War 0014 (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

Image inspiration: Human ancestors leave legacies in physical and cultural bones, while stones carry meaning and memory. How will you listen to the wisdom of your ancestors?