Ať tě nic nevyděsí

Jedenáctý týden: Terezie z Ávily

Ať tě nic neznepokojuje. / Ať tě nic nerozruší. / Všechno se mění. / Bůh sám je neměnný. / S trpělivostí je možné všechno. / Kdo má Boha, tomu nic nechybí. / Bůh sám stačí. -Terezie z Ávily

V podcastu CAC Obrácení k mystikům se otec Richard podělil o to, co ho přivedlo k Terezii z Ávily:

Na čtení Terezie je potřeba být připraven

Poprvé jsem otevřel její Knihu mého života, když jsem byl na vysoké škole, a připadalo mi to jako žvanění. Bylo mi devatenáct nebo dvacet let, prostě jsem neměl žádnou skutečnou vnitřní zkušenost. Pohodlně jsem ji odložil a vrátil se k ní až v prvních letech života tady v Novém Mexiku. Když jsem si uvědomil, že se musím naučit mnohem víc, pokud se chci prezentovat jako učitel rozjímání a jednání, musel jsem jít za těmi nejlepšími v oboru, a ona tam byla. A zjistil jsem, že to, co jsem kdysi považoval za tak abstraktní, mě nyní znovu a znovu zasahuje. [1]

Richard popisuje dary mystické zkušenosti, zejména ty, které Terezie zdůrazňuje:

Nebojte se

Mystikové vždy přinášejí toto poselství v nějaké podobě: „Nebojte se.“

Žít beze strachu přítomností

Vědí, že všechno je v pořádku a nakonec také v pořádku bude! Chtějí nám to sdělit, abychom se přestali trápit a bát a mohli se těšit z božského sjednocení hned teď. Užívat si je rozhodující slovo. Mystická zkušenost nám umožňuje užívat si vlastního života a přestat si vytvářet nepřátele a myslet si, že se musíme bát určitých lidí; přestat se bát národů a ras, které máme pocit, že musíme trestat a zabíjet.

Nevytvářet rozdělení – všichni patříme Božímu království

Kam se můžeme v životě dostat, když budeme následovat tuto cestu dokonalosti? Jaké jsou její plody? Když se budeme těšit z hlubokého sjednocení, nebudeme mít potřebu vytvářet rozdělení, nedůvěru a odloučení.

Skutečné duchovní setkání změní naši politiku, náš postoj k penězům, naše využívání času, náš vztah k cizincům a slabým, náš postoj k válce a nacionalismu. Nyní jsme občany velkého Božího království (viz Filipským 3,20). Připravte se na to, že potom budete mít zcela jiný životní styl.

Být připraveni měnit se

Pokud nejste připraveni se změnit, nehledejte Boha. Jakmile prožijeme jeden upřímný okamžik božského sjednocení, budeme chtít věnovat veškerý svůj čas jediné potřebné věci, kterou je stále hlubší a hlubší růst v lásce při každé příležitosti, která se nám naskytne.

Vždy jde nakonec o lásku

Promluvte si s těmi, kteří prožili zkušenost blízké smrti nebo blízké smrti. Všichni se shodnou: jde o lásku. Jde o sjednocení.

Svatá Terezie z Ávily a její Cesta dokonalosti jsou časem prověřenými a spolehlivými průvodci tímto životem:

O lásce, nevázanosti a pokoře.

O tom, jak se odpoutat, vstoupit do světelné temnoty a nechat se přepadnout Milencem kosmu.

O rozpoznání sjednocení na druhé straně mizejících dualismů. [2]

Sama Terezie nám to připomíná:

Pamatuj: chceš-li na cestě pokročit a vystoupit na místa, po nichž toužíš, není důležité mnoho myslet, ale mnoho milovat, a tak dělat vše, co v tobě nejlépe probouzí lásku. [3]

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovlolil vložit překladatel

Prameny:

[1] Adapted from James Finley with Kirsten Oates, “Bonus: Richard Rohr on Turning to Teresa of Ávila,” September 14, 2020, in Turning to the Mystics, season 2 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2020), podcast, MP3 audio.

[2] Adapted from Richard Rohr, foreword to The Way of Perfection, by Teresa of Ávila (New Kensington, PA: Whitaker House, 2017), 14–15.

[3] Teresa of Ávila, The Interior Castle, trans. Mirabai Starr (New York: Riverhead Books, 2004), 91.

Image credit: A path from one week to the next—Les Argonauts, Camino de Santiago, Unsplash. Jenna Keiper, Winter Bird. Jenna Keiper, Mystic. Used with permission. Click here to enlarge image.

Perched in solitude, in communion with the Beloved.