Rozpoznání příznaků deprese

Dvacátý první týden: Deprese a duchovní uzdravení 

Učitel CAC a psychoterapeut James Finley popisuje základní příznaky jedné z rozšířených forem deprese. Pokud vy nebo někdo, koho máte rádi, trpíte depresí, doporučujeme vám, abyste vyhledali pomoc. [1] 

Poruchy nálady

Mým úkolem jako psychoterapeuta bylo diagnostikovat, posoudit a léčit psychické příznaky, které ztělesňují utrpení. Jednou z nejčastějších kategorií duševních poruch jsou poruchy nálady. Jedná se o věci, jako je úzkost a deprese, které narušují náš pocit, že se ve svém životě cítíme celiství, svobodní a uzdravení. 

Dystimie

Mírnější forma deprese, která je dnes běžná, je známá jako dystymie. Existuje mnoho dalších forem. Příznaky dystymie jsou přetrvávající smutek nebo pocit prázdnoty a beznaděje. Je to dlouhý, pomalý, základní chronický pocit, jako by nad vaší hlavou visel velký mrak. Kromě pocitu smutku a vnitřní prázdnoty lidé často pociťují nízkou energii a únavu. Také dochází ke změnám chuti k jídlu, které se obvykle projevují jako ztráta chuti k jídlu, ale mohou se projevit i jako přejídání. Může docházet k poruchám spánku, buď když se někomu chce stále spát, nebo když někdo není schopen spát. Tyto depresivní nálady trvají po většinu dne. Jsou to tyto chronické, nízké, trvalé, dlouhodobé pocity deprese, smutku, prázdnoty, osamělosti atd. 

Nízké sebevědomí

S dystymií jsou také spojeny pocity nízkého sebevědomí, pocit, že na mně nezáleží, že se mnou nepočítají, že jsem „méně než“. Objevují se potíže se soustředěním a řešením problémů. Příznaky mohou vždy na několik měsíců odeznít, ale mají tendenci se znovu vracet. Dystymická porucha, přetrvávající depresivní porucha, má tendenci velmi dobře reagovat na léčbu. Optimální léčbou je kombinace terapie rozhovorem a léky. [2]  

Deprese

Autorka Diana Gruverová popisuje své prožité zkušenosti s depresí a návratem do pohody: 

Ti z nás, kteří trpí depresí, ji nazývají různě. Mlha. Černý pes. Temnota. Nesvatý duch. Tančíme kolem ní s metaforami a malujeme obrazy bolesti svými slovy. Slovo deprese je příliš klinické, výčet příznaků příliš sterilní.  

Pocit prázdnoty

Diagnostické pokyny nedokážou popsat pocit, že vám přestalo bít srdce, že vám bylo vyrváno z hrudi, zatímco vaše tělo se dál pohybuje mechanicky, otupěle, bez své životní síly. Jsem loutka. Jsem duch. Vznáším se neviditelný, bezcitný, sleduji živé, jak se smějí a milují. Žádná pouhá definice nedokáže vysvětlit ten pocit prázdnoty, izolace, prázdné bolest….. 

S Boží milostí jsem přežila

Přežila jsem. S pomocí terapie, léků, dobrého podpůrného systému a Boží milosti se pomalu rozednívalo. Život se postupně stával snazším, dny méně skličujícími. Moje mysl se opět dokázala soustředit a zpracovávat. Mohl jsem obrátit láskyplnou pozornost k druhým lidem. Spánek už nebyl nepolapitelný. V mém srdci se opět usídlil pocit radosti.  

Cítila jsem se jako jedna z těch šťastných – jako bych sotva přežila svůj střet s temnotou deprese. Byla jsem vděčná, že jsem naživu, že jsem se opět vrátila na výsluní. [3] 

 Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)