Naše těla jsou zcela svatá

Čtyřicátý týden: Třicátý týden: celistvost a uzdravení

„Jedna žena … byla sehnutá a zcela neschopná se narovnat…. Když na ni [Ježíš] vložil ruce, okamžitě se narovnala a začala chválit Boha.“ -Lukáš 13:11-13

Luteránská duchovní a veřejná teoložka Nadia Bolz-Weberová nabízí kázání o posvátné povaze lidského těla:

Jsme už celí

Chci začít tím, že vám, kteří žijete v tělech, jež společnost považuje za poškozená nebo nedostatečná, řeknu z kazatelny, že už jste celí….. Dnes mluvím o ženě s ohnutými zády [Lk 13,10-17] alegoricky, metaforicky a duchovně, nikoliv jako komentář k tělům konkrétně některého z Božích dětí.

Jsme už v těle

Ale také mě žena s ohnutými zády přiměla hodně přemýšlet o tělech konkrétně Božích dětí. O našich individuálních nádobách svatosti. O těchto nepohodlných a zklamávajících a majestátních Božích zázracích, které nás nesou tímto životem od lůna až po hrob…..

Někteří lidé snižují důstojnost našeho těla

Neznám její příběh, ale vím, že označení, která na nás společnost klade, když jsou naše těla považována za příliš velká nebo příliš malá – příliš tlustá, příliš mužná, málo mužná, příliš černá, málo malá, příliš hlučná, málo hezká, příliš omezená, málo mladá -, že označení, která nám dávají lidmi vytvořená těla, jež stvořil Bůh, se mohou sčítat – tak moc, že můžeme mít pocit, jako by nás svazoval duch, který nám brání využít prostor, který nám jako dětem Nejvyššího poskytuje naše důstojnost.

Ježíš obnovuje naši důstojnost

Ježíš obnovuje ženino držení těla a způsob, jakým se vztahuje ke svému společenství:

Stojí rovně, ramena má vzadu, bradu zvednutou, oči k dispozici, aby mohla dávat a přijímat světlo, lásku a uznání. Stojí mezi nimi s plnou důstojností, kterou jí poskytuje její stvořitel…..

I ježíš přijal tělo

Neznám označení, která vám dal svět, ani věci, které se o vašem těle říkají nebo které se s vaším tělem dělají. Nevím, co tě svazuje. Ale … jak úžasné je, že lidské tělo je také to, co se Bůh rozhodl vzít na sebe, aby byl s námi… Že Bůh, jak říkáme, vklouzne do kůže a chodí mezi námi … že se Bůh rozhodl učinit si Boží domov ve skutečném lidském těle – v osobě Ježíše Nazaretského….

A my stejně jako on jsme obrazem Božím

To vše znamená, že Bůh tě zachraňuje V tvém těle, ne Z tvého těla. Vaše tělo má stejnou podobu a podstatu jako to, které se Bůh rozhodl obléci a chodit mezi námi jako Ježíš. Vaše tělo je pro Boha svaté a krásné – vaše mladé, staré, zdravé, tlusté, cis, queer, postižené, silné tělo. Vždyť je to koneckonců lidské tělo, do kterého Bůh vložil Boží obraz, imago dei. Bůh se mohl rozhodnout umístit imago dei – Boží obraz – do hor, ale místo toho ho vložil do našich těl. Mohli jsme zažívat úžasnost Boha v horách … ale Boží obraz vidíme v lidském těle v celé jeho dokonale nádherné rozmanitosti.

Prameny:

Nadia Bolz-Weber, “Human Bodies and the Image of God: A Sermon on Shame and Healing,”The Corners (blog), August 22, 2022. Used with permission.

Image credit: A path from one week to the next—Alma Thomas, The Eclipse (detail), 1970, acrylic on canvas, Smithsonian. Alma Thomas, Snow Reflections on Pond (detail), 1973, acrylic on canvas, Smithsonian. Alma Thomas, Snoopy—Early Sun Display on Earth (detail), 1970, acrylic on canvas, SmithsonianClick here to enlarge image.

Many pieces form a collective, which makes a whole. We heal together.