Posvátná obruč

Čtyřicátý sedmý týden: Stvoření a propojení

Na konferenci CAC CONSPIRE 2021 popsala Pat McCabe (Weyakpa Najin Win, Woman Stands Shining) z národa Diné medicinské kolo jako symbol vzájemné propojenosti a odpovědnosti všech bytostí:

Lakotský ozdravný kruh

V lakotském duchovním způsobu a učení mi bylo představeno něco, čemu se říká … lékařské kolo….. Je to kruh a v jeho středu je vyznačen sever až jih a východ až západ….. Existuje spousta různých způsobů, jak se na to dívat. Ukazuje na hlavní směry; a my říkáme, že v každém z těchto čtyř směrů leží různé léky, různá zvířata a různé duchovní entity. Podle toho, s jakými domorodými obyvateli mluvíte, jmenují různé a všechno je to pravda…..

Kruh je rozdělen na čtyři části

Můžeme také mluvit o tom, že tato obruč [nebo kolo] je rozdělena na čtyři části jako čtyři různé části procházení vaším životem jako lidské bytosti: jako dítě, jako mladý dospělý, jako někdo, kdo může založit rodinu, a pak ve starším věku.

I my patříme do kruhu života a máme udržovat integritu s ním

Jiným způsobem se na to dívám tak, že každá jednotlivá forma života dostala místo na této posvátné obruči života… a to včetně nás… pětiprstých. I my máme místo na této posvátné obruči. Každý jednotlivý člen má metodiku, jak udržovat svou část posvátné obruče. Každý jednotlivý člen musí dodržovat svou část posvátné obruče, jinak se integrita obruče začne hroutit. To je to, čeho jsme podle mého názoru právě teď svědky.

Posvátný kruh je o vzájemné provázanosti

Kdo nedodržuje svou část posvátné obruče? Myslím, že jsme to my. Když se na to podíváme z tohoto úhlu pohledu, je na této posvátné obruči to, že skutečně hovoří o velmi hluboké úrovni vzájemné provázanosti. Mám rád slova Thich Nhat Hanha…. vzájemné bytí. Jsme interbeing a přesně to tato obruč popisuje.

S každým členem kruhu se počítá

Z tohoto pohledu se každý člen počítá a každý člen musí dostat příležitost udržet svou část obruče. Každý člen k tomu dostal dokonalý návrh. Otázkou je, zda je každému členovi dáno to, co potřebuje, aby mohl uskutečnit svůj dokonalý design pro prosperující život, aby mohl přispět k udržení neporušené integrity této obruče.

To velmi souvisí s přístupem k přírodě

Řeknu „ne“. Když přehradíme řeky, začneme některým formám života bránit v tom, aby mohly uskutečnit svůj dokonalý záměr pro prosperující život….. Pokud lososi nemohou žít svým způsobem, pak se celá ekologie začne rozpadat tam, kde jsou.

Každý tvor má právo na svůj prostor

Existuje neuvěřitelný film, který ukazuje, co se děje, protože vlci byli drženi mimo Yellowstonský národní park tady v Severní Americe….. [Film ukazuje, co se stane, když do tohoto prostředí, kde vlci vždycky byli, znovu nasadí vlky. Celá ekologie se změní [a znovu se vyrovná] ….. Každé bytosti musí být umožněno, aby uplatnila svůj dokonalý design pro prosperující život, jinak se to celé začne rozpadat.

Prameny:

Adapted from Pat McCabe (Weyakpa Najin Win), “Living With, For, as Earth,” CONSPIRE 2021 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2021), video.

Image credit: A path from one week to the next—Alma Thomas, Red Abstraction (detail), 1959, oil on canvas. Loïs Mailou Jones, Shapes and Colors (detail), 1958, watercolor on paper. Madison Frambes, Untitled 4(detail), 2023, naturally dyed paper and ink, used with permission. Click here to enlarge image.  

The squares, circles, triangles, reds, blues, yellows, patterns and textures are all part of the same great whole.