Privilegium samotného života

Čtyřicátý devátý týden: Úžas a údiv

Učitel CAC Brian McLaren označuje úctu a úžas za zásadní pro setkání se stvořením:

Těšíme se z daru být naživu

První stránky Bible a nejlepší myšlenky dnešních vědců se plně shodují: vše začalo na počátku, když prostor a čas, energie a hmota, gravitace a světlo praskly, rozkvetly nebo bouchly. Ve světle příběhu z knihy Genesis bychom řekli, že možnost tohoto vesmíru přetekla do skutečnosti, když Bůh, tvůrčí Duch, vyslovil původní radostnou výzvu: Ať se stane! A co se stalo jako odpověď? Světlo. Čas. Prostor. Hmota. Pohyb. Moře. Kámen. Ryby. Vrabec. Vy. Já. Těšíme se z nevýslovného daru a výsady být tady, být naživu…..

Úžas a údiv, že smíme tančit s vesmírem

Stvořitel to všechno přivedl k životu a nyní, asi o čtrnáct miliard let později, jsme tu my: tanečníci v této nádherné, tajemné choreografii, která se rozšiřuje a vyvíjí a zahrnuje nás všechny. Jsme zemědělci i inženýři, rodiče i studenti, teologové i vědci, učitelé i prodavači, stavitelé i opraváři, řidiči i lékaři, tátové i mámy, moudří prarodiče i širokooká miminka. 

Nepřipadáme si všichni jako básníci, když se snažíme mluvit o kráse a úžasu tohoto stvoření? Nesdílíme společný údiv nad naším vesmírným sousedstvím, když se probudíme a uvědomíme si, že jsme vlastně tady, vlastně živí, právě teď?…?

Oslavujme

Romantika Stvořitele a stvoření je mnohem nádhernější a hlubší, než kdokoli dokáže zachytit slovy. A přesto se o to snažíme, protože jak bychom mohli mlčet v přítomnosti takové krásy, slávy, úžasu a tajemství? Jak bychom mohli neoslavovat tento velký dar – být naživu? 

Pozorovat s potěšením hvězdy i list stromu

Být naživu znamená dívat se na hvězdy…. a cítit nadpozemskou úctu k vesmíru v jeho rozlehlosti. Být naživu znamená dívat se dolů z vrcholku hory… a cítit úžas, který lze vyjádřit pouze slovy „ó“ nebo „wow“ nebo možná „aleluja“. Být naživu znamená dívat se z pláže směrem k obzoru při východu nebo západu slunce a vychutnávat si radost z toho všeho v pregnantním, sytém tichu. [Znamená to] s potěšením hledět na jediného ptáka, strom, list nebo přítele a cítit, že šeptají o stvořiteli nebo zdroji, který všichni sdílíme. 

Genesis : Vesmír je Božím sebevyjádřením

Genesis znamená „počátek“. Promlouvá prostřednictvím hluboké, mnohovrstevnaté poezie a divokých, prastarých příběhů. Poezie a příběhy Genesis odhalují hluboké pravdy, které nám mohou pomoci být dnes plněji naživu. Odvažují se hlásat, že vesmír je Božím sebevyjádřením, Božím řečovým aktem. To znamená, že vše a všude je vždy bytostně svaté, duchovní, hodnotné, smysluplné. Všechna hmota má význam….

Genesis: smyslem existence je dobrota a krása života

Genesis popisuje „samotnou dobrotu“, která přichází na konci dlouhého procesu stvoření….. Tento harmonický celek je tak dobrý, že si Stvořitel bere takříkajíc volno, aby se z něj mohl těšit. Tento den odpočinkové radosti nám říká, že smyslem existence nejsou peníze, moc, sláva, bezpečí ani nic jiného než toto: podílet se na dobrotě, kráse a živosti stvoření.

Prameny:

Brian D. McLaren, We Make the Road by Walking: A Year-Long Quest for Spiritual Formation, Reorientation, and Activation(New York: Jericho Books, 2014), 3, 4–5, 5–6.  

Image credit: A path from one week to the next—Madison Frambes, Untitled 4, 1, and 7(detail), 2023, naturally dyed paper and ink, Mexico, used with permission. Click here to enlarge image.

When we are in awe, there are no deeds to be done or words to be said; a simple, ecstatic surrender.