Úžas a údiv

Shrnutí čtyřicátého devátého týdne 3. prosince – 8. prosince 2023

Neděle

Věřím, že základní, prvotní, fundamentální náboženskou intuicí je moment úžasu a údivu.-Richard Rohr

Pondělí

Okamžiky úžasu a údivu jsou jediným pevným základem celého náboženského instinktu a cesty.-Richard Rohr

Úterý

Kontemplativní postoj, který plyne z radikálního úžasu, nás zachycuje v lásce – v lásce, která je Stvořitelem všeho, co je, ve svatém tajemství, které nikdy nepřestává žasnout, nikdy nepřestává rozdávat lásku v nás, na nás, kolem nás.-Judy Cannato

Středa

Úcta je víc než jen emoce; je to způsob porozumění, vhled do smyslu většího, než jsme my sami. Počátkem úžasu je úžas a počátkem moudrosti je bázeň.-Abraham Joshua Heschel

Čtvrtek

Úžas vyžaduje, aby člověk nezapomněl na sebe, ale aby se cítil tak intenzivně, že se mu vyjeví jeho propojení s každou stvořenou věcí. V posvátné úctě jsme součástí příběhu.-Cole Arthur Riley

Pátek

Být naživu znamená dívat se za temné noci na hvězdy a pociťovat nadpozemskou úctu k vesmíru v jeho rozlehlosti. Být naživu znamená dívat se z vrcholu hory za jasného, čistého dne a cítit úžas, který lze vyjádřit pouze slovy „oh“ nebo „wow“ nebo možná „aleluja“.-Brian McLaren

Kousek krásy

Čtyřicátý devátý týden

Rabínka Hara Personová se dělí o praxi, která jí pomohla obnovit spojení s krásou, vděčností a božstvím:

Fotila jsem kousky krásy

Před několika lety jsem se v osobním životě dostala na smyk. Ačkoli jsem objektivně věděla, že mám být za co vděčná, bylo těžké přiznat si pocit vděčnosti. Bylo těžké si všimnout pozitivních věcí, které se skrývaly za každodenní dřinou. Ale čas od času jsem pocítila nutkání vytáhnout telefon a fotoaparátem zachytit kousek krásy. Tyto prchavé záblesky nádhery prolomily můj horizont bolesti a pozvedly mě nahoru…..

Zastavila jsem tempo života alespoň na pár vteřin

Tyto fotografie, pořízené ráno cestou do posilovny, když se nad nadjezdem vlaku F objevovalo světlo, nebo když se na konci dne zapadající slunce třpytilo mezi stromy nad elektrickými dráty… byly o tom, jak jsem narazila na nečekanou nádheru, jak jsem si vychutnávala náhodné okamžiky milosti uprostřed přeplněného, překomplikovaného života. Byly to chvíle, kdy jsem se mohl zastavit a skutečně vidět zázrak kolem sebe navzdory víru tolika dalších událostí, čas zastavit se a dýchat a zpomalit…..

Neberu život už jak samozřejmost

Talmud nás učí, že máme říkat sto požehnání denně, a povzbuzuje nás, abychom si všímali a ne jen bezmyšlenkovitě proplouvali svými dny….. Vrácení fotografie do mého života bylo vizuální verzí této výzvy, abychom skutečně vnímali a prožívali krásu světa a nic z toho nebrali jako samozřejmost….. Pořizování těchto malých fotografií na telefonu … mi pomohlo najít cestu zpět k vděčnosti a spojení s Bohem….

Tyto fotografie se staly součástí duchovní praxe, která mě uzemňuje a připomíná mi, že ne všechno je těžké, ne všechno je složité – že radost a úžas existují – pokud se na chvíli podívám.

Prameny:


Hara E. Person, “Experiencing God While Making (Jewish) Art: Glimpses of Splendor,” in Because My Soul Longs for You: Integrating Theology into Our Lives, ed. Edwin C. Goldberg and Elaine S. Zecher (New York: Central Conference of American Rabbis, 2021), 53, 54, 55.

Image credit: A path from one week to the next—Madison Frambes, Untitled 4, 1, and 7(detail), 2023, naturally dyed paper and ink, Mexico, used with permission. Click here to enlarge image.

When we are in awe, there are no deeds to be done or words to be said; a simple, ecstatic surrender.