Angažované křesťanství

Druhý týden: Zapojení do hořícího světa

Brian McLaren sleduje, jak se s otcem Richardem vydali na podobnou cestu a vytyčují cestu křesťanské víry, která se zabývá potřebami světa:

Křesťanství přestalo být plánem proměny

Názvy mých knih prozrazují, že jsem se ve své tradici víry setkával s něčím, co mi nesedělo…. Připadal jsem si, jako bych loupal cibuli. Všiml jsem si například, že lidé, kteří tráví hodně času v kostele, se často zdají být jedni z nejzlejší, arogantnějších a nejodsuzovanějších lidí, které jsem potkal. Všiml jsem si, že totéž občas platí i o mně….. Zdálo se, že křesťanství se pro mnoho lidí stalo spíše evakuačním plánem (jak dostat svou duši ze země do nebe) než plánem proměny (jak pomoci, aby se Boží vůle na zemi plnila tak, jak se plní v nebi).

Stejně tak i v budhismu

Když jsem se koncem 90. let seznámil s Richardem Rohrem, uvědomil jsem si, že Richard jde velmi podobnou cestou. Byl o mnoho kroků přede mnou a pomohl mi pochopit, že v naší zděděné západní tradici je něco, s čím se oba potýkáme a co se snažíme opravit, napravit, vyléčit, napravit….. Nakonec jsem narazil na důležité dílo Thich Nhat Hanha a uvědomil jsem si, že Thich Nhat Hanh prošel podobnou cestou jako Richard a já, ale ve své buddhistické tradici…..

Všude jde o únik do sobecké blaženosti

Myslím, že tento paralelní boj, v katolicismu i protestantismu, v buddhismu i křesťanství, je bojem o víru, která není evakuačním plánem nebo únikem do soukromé blaženosti, ale způsobem, jak usilovat o duchovní proměnu vlastního života, která se projeví ve změně a transformaci našeho světa. Jsme na cestě hledání, jak mít angažovaný výraz hlubokého duchovního života, který změní svět v plamenech. [1]

Inspirován spisy Thich Nhat Hanha a Čtrnácti přikázáními angažovaného buddhismu napsal McLaren Čtrnáct přikázání spravedlivého a velkorysého křesťanství. Zde jsou některé z pokynů, které McLaren nabízí:

Spravedlivé a velkorysé křesťanství

Celoživotní učení: Nemyslete si, že znalosti, které v současnosti máte, jsou neměnné, úplné a absolutní pravdou….. Buďte otevření Duchu svatému a praktikujte dětskou pokoru….

Laskavost: Nenuťte druhé, včetně dětí, jakýmikoliv prostředky, aby přijali vaše názory, ať už autoritou, hrozbou, penězi, propagandou, nebo dokonce vzděláním….

Láska: Neudržujte v sobě hněv nebo nenávist….. Učiňte lásku svým nejvyšším cílem.

Klid: Neztrácejte se v rozptýlení a ve svém okolí. Pobývejte v Boží přítomnosti a pokoji, abyste se vrátili k tomu, co se děje v přítomném okamžiku. Buďte v kontaktu s tím, co je podivuhodné, osvěžující a uzdravující uvnitř vás i kolem vás…..

Nenásilí: Nezabíjejte a neubližujte a nestaňte se, když se o to snaží druzí. Hledejte kreativní, spravedlivé a nenásilné způsoby, jak předcházet konfliktům nebo je ukončovat a jak podporovat a posilovat mír. [2]

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Prameny:

[1] Adapted from Brian McLaren, “What Is Engaged Contemplation?,” Essentials of  Engaged Contemplation, Center for Action and Contemplation, 2024. Presentation for the Living School.

[2] Brian D, McLaren, The Great Spiritual Migration: How the World’s Largest Religion Is Seeking a Better Way to Be Christian (New York: Convergent, 2016), 211, 212, 213.

Image credit: Evgeniy Alyoshin, Firefighters putting out a fire (detail), Ukraine, 2022, photograph, public domainClick here to enlarge image.

What does it look like to engage with the catastrophic fires that sweep through our world without becoming frenzied or frozen?