Domov

Bůh nás přivádí domů

Devatenáctý týden: Návrat domů

Nepřestaneme zkoumat / a na konci všeho našeho zkoumání / bude příchod tam, kde jsme začali / a poprvé poznáme to místo. -T. S. Eliot, Čtyři kvartety

V podcastu Všechno přichází otec Richard hovoří o duchovní cestě, která se vine jak směrem od pravého domova, tak k němu:

Odchod z Domova – nové ego – nová cesta

Můžeme říci, že první odchod z domova vytvoří nové ego. Je to sice nezbytné vytváření, ale zároveň je to vytváření odloučení. Je to především přijetí sebe sama. Pravděpodobně to potřebujeme, přinejmenším do doby, než dosáhneme středního věku. Pak ale potřebujeme dovolit, aby to, co jsme vytvořili, opustili.

 Možná jsem byl skvělý basketbalista, ale to už je pryč. Nebo jsem byl možná hezký, ale to už je pryč. 

Ve středním věku je potřeba objevit své pravé já

Když můžeme říct „ano“ novému věku a přitom být šťastní, udělali jsme svou práci. Mé pravé já je v Bohu, a ne v tom, co jsem vytvořil. Mé já, které jsem si vytvořil, mi dalo pěknou stezku, po které se mohu procházet, a něco, co mohu každý den dělat, ale nejsem to skutečně já. Může to být moje kariéra nebo povolání; přesto, jakkoli je to dobré, není to mé Pravé Já. 

Ve vyšším věku se navrátit domů – tam kde vše už znám

Myslím, že v metafoře života jako cesty jde nakonec o návrat domů, tam, kde jsme začali. S blížící se smrtí o tom hodně přemýšlím, protože si myslím, že nejlepší způsob, jak popsat to, co přijde, není že „umírám“, ale „konečně se vracím domů“. Ještě nevím, jaké to je, ale ve svém vyšším věku už mohu opravdu věřit, že je to domov. Nevím, odkud se ta důvěra bere, nebo dokonce nevím, co je to domov, ale vím, že nejdu někam do nového. Jedu na všechna místa, která jsem hluboce poznal. Ukazují mi na velkou hloubku, na Velkou Skutečnost. Myslím, že návrat domů je to, o co jde. [1] 

Otec Richard v tomto období svého života pokračuje v úvahách o nalezení domova v Bohu: 

Dřívější kariéra a život jsou odebrány

Nejprve musím říct, že ještě úplně nevím, jak v něm žít. Jsem zvyklý žít 80 let z budování vzdělání, osobnosti, pověsti, kariéry. Když jsme na těchto věcech pracovali tak dlouho, na velmi reálné úrovni nevíme, jak žít bez nich. Ale díky Bohu nám byly odebrány. Bůh nás zpomaluje, myslím, že nutně, jinak se nepropadneme do Pravého Já. 

Druhá polovina života mne učí být kým opravdu jsem

Mé chápání druhé poloviny života je především stesk po Pravém Já. Chci se naučit být tím, kým mě Bůh skutečně stvořil. A myslím, že Bůh chce, abych byl tím, kým skutečně jsem. [2] 

Přečtěte si tuto meditaci na cac.org.

Prameny:

[1] Adapted from Mike Petrow, Paul Swanson, and Richard Rohr, “Tips for the Road,” Everything Belongs, season introduction, ep. 5 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2023), podcast. Available as MP3 audio and PDF transcript. 

[2] Adapted from Mike Petrow, Paul Swanson, and Richard Rohr, “The Two Halves of Life with Brené Brown,” Everything Belongs, season 1, ep. 1 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2024), podcast. Available as MP3 audio and PDF transcript.

Image credit and inspiration:  Esther Avdokhina, Untitled (detail), Russia, 2020, photo, used with permission. Click here to enlarge imageEach of us has the capacity to create home within and for ourselves. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *