Láska a utrpení

 Třicátý třetí týden: Utrpení

Otec Richard Rohr učí, že Bůh používá lásku a utrpení, a zvláště utrpení, jako univerzální cesty, aby nás oslovil a změnil. 

Změna života se strachem na život s láskou

Každému člověku, kterého Bůh stvořil, byly k dispozici dvě univerzální cesty proměny: velká láska a velké utrpení. Ty jsou nabízeny všem; vyrovnávají podmínky všech světových náboženství. Pouze láska a utrpení jsou dostatečně silné, aby prolomily naši obvyklou obranu ega, rozdrtily naše dualistické myšlení a otevřely nás Tajemství. Podle mých zkušeností jako nic jiného působí tajemnou chemii, která nás dokáže přetransformovat ze života založeného na strachu do života založeného na lásce. Nikdo z nás si není přesně jistý proč. Víme však, že slova, dokonce ani dobrá slova nebo krásná teologie, toho sama o sobě nedokážou. Není divu, že křesťanskou ikonou vykoupení je muž nabízející lásku z pozice ukřižovaného! 

je možný jen pomocí lásky a utrpení

Láska a utrpení jsou součástí většiny lidských životů. Bezpochyby jsou hlavními duchovními učiteli více než jakákoli Bible, církev, duchovní, svátost nebo teolog. Nedávalo by smysl, aby Bůh dal božskou pravdu tak snadno k dispozici? Je-li Boží láska dokonalá a vítězná, nenabídl by Bůh každé lidské bytosti stejný a univerzální přístup k božství, jak to činí láska a utrpení? Zdá se, že právě to říká Pavel Athéňanům ve svém brilantním kázání na Areopágu: „Všichni mohou hledat Božství, cítit cestu k Bohu a úspěšně Boha nalézt. Vždyť Bůh není daleko od nikoho z nás, neboť v Bohu žijeme, pohybujeme se a máme své bytí“ (Sk 17,27-28). Jak geniální a dodnes potřebný kus teologie!

Musíme milovat celým svým srdcem, celou svou duší, celou svou myslí a celou svou silou

Láska je to, po čem toužíme a pro co jsme byli stvořeni – ve skutečnosti je láska to, čím jsme jakoby uskutečnění Bohem -, ale utrpení se zdá být  klíčem  k otevřením této potřeby, této touhy a této identity. Láska a utrpení jsou hlavními portály, které otevírají prostor mysli a prostor srdce (obojí může být na prvním místě) a otevírají  nás do šířky a hloubky a do společenství. Téměř bez výjimky budou mít velcí duchovní učitelé silné a přímé vedení ohledně lásky a utrpení. Pokud tudy nikdy nepůjdeme, nepoznáme  základní věci. Budeme se snažit vše vyřešit ve své hlavě. Ale jenom naše mysl nás tam nedostane. Musíme milovat „celým svým srdcem, celou svou duší, celou svou myslí a celou svou silou“ (Mk 12,30).

ale kdo miluje vždy zároveň přijímá i utrpení

Konečně mezi láskou a utrpením existuje přímá linie. Pokud velmi milujeme, je celkem jisté, že budeme brzy trpět, protože jsme se nějakým způsobem vzdali kontroly nad druhým. To je moje jednoduchá definice utrpení: kdykoli nemáme kontrolu.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy vložil překladatel

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, The Naked Now: Learning to See as the Mystics See (New York: Crossroad Publishing, 2009), 122–123, 127.

Image credit: Carrie Grace Littauer, Untitled 2, Untitled 3, Untitled 9 (details), 2022, photographs, Colorado, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image. 

Image inspiration: The hollow feeling when loved ones are no longer present, like holes in a log. The pain of a thorn piercing skin. This tree has suffered and witnessed suffering. We too have suffered and witness suffering.