21 obnova křesťanství

Žít svou víru ve světě za všech okolností

Dvacátý první týden: Obnova křesťanství

Ať už jsme na své cestě s křesťanstvím kdekoli, Brian McLaren nás vyzývá, abychom se vrátili k pokynům hebrejského proroka Micheáše: „Ó člověče, toto si pro tebe Bůh přeje. Abyste konali spravedlnost. Abyste milovali laskavost. Abys pokorně chodil před tváří svého Boha“ (Micheáš 6,8). Brian píše:

Brain MCLaren
Brian McLaren

Micheáš mění náboženskou otázku na otázku lidskou.

Křesťané velmi rádi nazývají Ježíše Božím Synem. Ježíš se mnohem raději nazýval Synem člověka (nebo synem lidstva). Tento termín má mnoho významových rovin. Ale nejjednodušší a nejzřejmější je tento: syn lidstva je lidská bytost. Pokud to chcete upřesnit, syn člověka znamená podstatu nebo třeba nové pokolení. Ježíš říká, že představuje podstatu lidstva, novou generaci lidstva, nový druh lidské bytosti. V tomto světle jeho neustálá výzva následuj mě znamená: napodobuj mě a připoj se ke mně na mé cestě k novému způsobu lidského bytí. . . .

Křesťan

V tomto světle, ať už se rozhodnete nazývat se křesťanem, nebo ne, doufám, že budete usilovat o to, abyste byli pokornou lidskou bytostí… nábožensky. . . .

Touží být laskavý

Doufám, že budete toužit být laskavou lidskou bytostí, protože… ten člověk, kterého nazýváte svým nepřítelem… ten člověk je součástí vaší rodiny, součástí vašeho druhu, součástí vašeho příběhu, součástí vašeho druhu. . . .

Touží být spravedlivý

A doufám, že kromě toho, že budete pokorným a laskavým člověkem, budete usilovat o to, abyste byli spravedlivým člověkem. Neusilujte o moc nad druhými, abyste je ovládali, využívali nebo jim ubližovali. Místo toho využívejte jakoukoli moc, která se vám dostane do cesty, pro společné dobro, aby všichni lidé na celém světě mohli sdílet stejnou spravedlnost a stejnou důstojnost. Usilujte o spravedlnost. Milujte spravedlnost. Konejte spravedlnost. Buďte spravedlivým člověkem… nábožensky s posvátností.

Touží spolupracovat s ostatními

Když říkám s posvátností – tedy nábožensky, mám na mysli záměrné vyhledávání postupů, které podporují spravedlnost, laskavost a pokoru. A myslím tím spolupracovat, připojovat se ke společenstvím nebo sítím, které tyto praktiky podporují, nebo je vytvářet. A mám na mysli úctu, vědomí, jak vzácný je tento tlukot srdce a tento dech, a každý okamžik cítit, jak velké nebezpečí a příležitost jsou drženy v těchto lidských rukou. Nábožensky, jak tento termín používám, znamená s pocitem posvátnosti všeho a se závazkem vše znovu posvětit.

Na cestě k novému lidství

Uprostřed nejistoty ohledně toho, jaká je budoucnost křesťanství, nás Brian vyzývá, abychom pokračovali v tom, co nazývá „naším duchovním hledáním“:

Abychom se den za dnem stávali tou nejspravedlivější, nejlaskavější a nejpokornější verzí sebe sama, jakou jen můžeme… abychom praktikovali víru, která se vyjadřuje v lásce… abychom se spolu s ostatními přiklonili k novému lidství, nové generaci nebo novému druhu lidství, otevřenému všem dobrým zdrojům, které nám mohou pomoci, ať už jsou výslovně křesťanské nebo ne.

Prameny:

Brian D. McLaren, Do I Stay Christian? A Guide for the Doubters, the Disappointed, and the Disillusioned (New York: St. Martin’s Essentials, 2022), 217, 218, 219, 220.

Image credit: Chaokun Wang,  wall (detail), 2020, photograph, China, Creative Commons. Yoichi R. Okamoto, Munich’s Large and Beautiful Fussgangerzone (detail), 1973, photograph, Munich, Public Domain. Chaokun Wang,  tree (detail), 2019, photograph, Qufu, Creative Commons. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge the image.

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story. 

Image inspiration: Sometimes the wall cracks or the tree dies. We ponder and question what we profess to believe. It’s a healthy practice that undergirds a maturing faith.