přesto mi právě toto poznání - že jsem ještě nežil lásku - umožňuje stát pod vodopádem nekonečného milosrdenství. Teprve pak vím, jak nechat milosrdenství volně proudit skrze mě. To, že ji nezaslouženě přijímám, mi umožňuje ji nezaslouženě dávat. 

Síla odpuštění

Třicátý sedmý týden: Odpuštění

Otec Richard Rohr píše o síle Ježíšova učení a žitého příkladu odpuštění:

Odpuštění je základem Ježíšova učení

K nejsilnějším lidským zkušenostem patří dávat nebo přijímat odpuštění. Říká se mi, že dvě třetiny Ježíšova učení se přímo či nepřímo týkají tohoto tajemství odpuštění: Bůh porušuje svá vlastní pravidla. To není překvapivé, protože odpuštění je pravděpodobně jediným lidským činem, který zjevuje tři dobroty současně! Když odpouštíme, dáváme přednost dobrotě druhého před jeho chybami, zakoušíme Boží dobrotu, která proudí skrze nás, a také zakoušíme svou vlastní dobrotu způsobem, který nás překvapuje. To je úžasné spojení lidských i božských sil.

V odpuštění je skryto tajemství nezasloužené Boží lásky

Věřím, že si nakonec všichni odpustíme, protože nám bylo odpuštěno, ale udělejme to teď a nečekejme na později. Prosme o milost, abychom se zbavili zášti a zranění, na kterých lpíme. Jak jinak bychom mohli být svobodní?

Pokud „nechápeme“ odpuštění, uniká nám celé tajemství. Stále žijeme ve světě meritokracie, myšlení quid-pro-quo(př.: něco za něco), výkonu a chování, které si zaslouží ocenění. Odpuštění je velkým rozmrazením veškeré logiky, rozumu a důstojnosti. Je to rozplynutí se v tajemství Boha jako nezasloužené lásky, nezasloužené milosti, pokory a bezmoci Božského milence.

Jedinou cestou z lidské nenávisti je milost

Bez radikálního a pravidla porušujícího odpuštění – přijatého a daného – nebude možné nic obnovit. Pouze to rozbíjí náš pohled na svět, který se snaží milost kupovat a prodávat. Milost je jistě jediný dar, který musí být vždy zdarma, dokonale zdarma, aby mohl fungovat. Bez odpuštění nebude žádná budoucnost. Vzájemně jsme si ublížili příliš mnoha historicky doloženými a zapamatovatelnými způsoby. Jedinou cestou ze současné oprávněné nenávisti světa je milost.

Ježíšova smrt otevřela cestu pro obnovení svobody v lásce

Dychtivost a připravenost milovat je konečnou svobodou a budoucností. Když jsme zahrnuti do prostoru Boží lásky, není prostě místo pro lidské tresty, pomstu, unáhlené soudy nebo volání po odplatě. U Vzkříšeného Krista po jeho vlastním odmítnutí, zradě a kruté smrti rozhodně žádnou takovou malomyslnost nevidíme; nevidíme ji ani u jeho nejbližšího okolí, ani v celém Novém zákoně. Opravdu si nedovedu představit větší a prostornější způsob života. Ježíšova smrt a událost vzkříšení změnily dějiny.

 Boží dobrota je zjevná v cestě  odpouštění

Ukřižovaný a vzkříšený Kristus využívá chyb minulosti k vytvoření pozitivní budoucnosti, budoucnosti vykoupení namísto odplaty. Neodstraňuje ani netrestá chyby. Využívá je k transformačním účelům.

Lidé formovaní takovou láskou jsou nezničitelní.

Odpuštění je možná právě tím nejlepším popisem toho, co v lidech vyvolává Boží dobrota.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy vložil překladatel

Prameny:

Adapted from Richard Rohr, The Wisdom Pattern: Order, Disorder, Reorder (Cincinnati, OH: Franciscan Media, 2001, 2020), 155, 158–159, 162; and

The Universal Christ: How a Forgotten Reality Can Change Everything We See, Hope for, and Believe (New York: Convergent, 2021), 72.

Image credit: Katrina Lillian Sorrentino, Entelechy 4, (detail), 2022, photograph, Spain, used with permission. Belinda Rain, Meadow (detail), 1972, photograph, California, public domain. Katrina Lillian Sorrentino, Entelechy 11, (detail), 2022, photograph, Spain, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image. 

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.  

Image inspiration: Seeing what is. Acknowledging. Clearing the air. After the vines are ripped from the wall, allowing new growth.