přesto mi právě toto poznání - že jsem ještě nežil lásku - umožňuje stát pod vodopádem nekonečného milosrdenství. Teprve pak vím, jak nechat milosrdenství volně proudit skrze mě. To, že ji nezaslouženě přijímám, mi umožňuje ji nezaslouženě dávat. 

Odpuštění

Shrnutí a procvičení třicátého sedmého týdne  11. září – 17. září 2022

Neděle

Když je vše řečeno a uděláno, evangelium se omezuje na odpuštění.

-Richard Rohr

Pondělí

Právě vědomí vlastní křehkosti mi pomáhá najít soucit, empatii, podobnost a odpuštění pro křehkost a krutost druhých. -Desmond a Mpho Tutu

Úterý

Uvnitř dualistického vědomí nemůžeme druhého upřímně milovat ani mu odpustit jeho provinění. Ve svém navyklém, dualistickém způsobu myšlení se vnímáme jako odděleni od Boha i od sebe navzájem. Prokázali jsme Božímu lidu velkou medvědí službu tím, že jsme mu hlásali evangelium, ale nedali jsme mu nástroje, díky nimž by se tomuto evangeliu mohl podřídit. -Richard Rohr

Středa

Mír v Ubuntu je mír mezi námi a mír uvnitř každého z nás. Ubuntu odpuštění je pokoj, který uzdravuje. -Mpho Tutu van Furth

Čtvrtek

Je možné, že tato pozemská říše, ne navzdory, ale právě díky své hustotě a zubatým hranám, nabízí právě podmínky pro vyjádření určitých aspektů božské lásky, které se nemohou uskutečnit žádným jiným způsobem?

-Cynthia Bourgeault

Pátek

Bez radikálního a pravidla porušujícího odpuštění – přijatého a daného – nebude možné nic obnovit. Bez odpuštění nebude žádná budoucnost. -Richard Rohr

Tanec vnitřního míru – 80 procent klidu

  Třicátý sedmý týden Praxe

Pohyb vám může pomoci znovu se soustředit ve vašem těle a odemknout vaši vrozenou moudrost. Tento klid je klidem, který vám umožní být tím, kým jste, bez obav. Nejedná se o naaranžovaný nebo zbožný klid. Není vynucený ani kontrolovaný. Je to osobní klid, který vás uvolňuje a přivádí zpět k tlukotu srdce lidstva. Rozvíjení míru v sobě samém z vás dělá nejlepšího zprostředkovatele míru, jakým můžete být.

Autorka nabízí tuto praxi jako způsob, jak se dostat do kontaktu s těmito místy klidu v nás samých: 

Dech a tvar

Zhluboka se nadechněte. Vypusťte ho s povzdechem.

Jednou rukou nebo celým tělem vytvořte tvar.

Dýchejte do tvaru a zpřítomněte si ho.

Při přechodu z jednoho tvaru nebo pozice do druhé je důležité dopřát si klid.

Hudba a klid

Začleňte hudbu a tančete s 80 procenty klidu (nebo s jakýmkoli procentem, které je pro vás právě teď nejlepší). Vaše tvary mohou přecházet rychlými energetickými změnami nebo pomalými.

Zásadní je dýchat. Někdy vzdychání nebo „tónování“ při pohybu udržuje dech živý a klidný tok energie.

Tancem vyzývej k odpuštění

Tancem s gesty a klidem vyzvěte k odpuštění sobě nebo druhým. Ty, kterým nemůžete odpustit, pozvedněte ke své vyšší moci.

Pokud chcete, představte si, že vytváříte vlny míru do světa.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy překladatel

Prameny:

Experience a version of this practice through video and sound. 

Cynthia Winton-Henry, “Dancing Peace and Forgiveness,” in The Forgiveness Handbook: Spiritual Wisdom and Practice for the Journey to Freedom, Healing and Peace, created by the editors at SkyLight Paths (Woodstock, VT: SkyLight Paths Publishing, 2015), 199, 201–202.

Image credit: Katrina Lillian Sorrentino, Entelechy 4, (detail), 2022, photograph, Spain, used with permission. Belinda Rain, Meadow (detail), 1972, photograph, California, public domain. Katrina Lillian Sorrentino, Entelechy 11, (detail), 2022, photograph, Spain, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image. 

This week’s images appear in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.  

Image inspiration: Seeing what is. Acknowledging. Clearing the air. After the vines are ripped from the wall, allowing new growth.