Nenásilí je síla      

Týden čtyřicet tři: Nenásilí

                 

kněz John Dear

Celoživotní mírový aktivista a kněz John Dear byl kurátorem připravovaného vydání časopisu Oneing o nenásilí, které obsahuje Dearův rozhovor s metodistickým duchovním a aktivistou Jamesem Lawsonem. Poté, co v 50. letech navštívil Gándhího stoupence v Indii, aby studoval nenásilný odpor, začal Lawson školit aktivisty za občanská práva v principech a taktice nenásilí. Jeho studenti pomáhali rušit rasovou segregaci v jídelnách a stali se z nich jezdci svobody, kteří usilovali o sloučení  mezistátní dopravy. Na otázku, jak definuje nenásilí, Lawson odpovídá:

Nenásilí – ahisma, neubližovat, neškodit  (Mahátma Gándhí)

Je těžké definovat nenásilí. Myslím, že tento termín poprvé použil Mahátma Gándhí (1869-1948). [1] Ve své knize Nenásilí v míru a válce tvrdil, že tento termín je jeho překladem džainistické teorie ahimsa. Gándhí překládal ahimsu jako „neubližovat, neškodit“. Džinismus byl starobylým indickým náboženstvím, které vzniklo přibližně v době Ježíše Nazaretského. To je jedna z definic, které se držím. Umožňuje mi žít, fungovat, praktikovat.

Nenásilí je sajágraga – síla duše v soucitu a pravdě (Mahátma Gándhí)

Gándhí také prohlásil, že nenásilí je láska v akci, soucit a pravda v akci. Samozřejmě vymyslel slovo satjágraha [často překládané jako síla pravdy nebo síla duše], aby dále vysvětlil vytrvalost v pravdě, v duši, v Bohu a v boji.

Mahátma Gándhí

Je to tvořivá síla vesmíru, kterou se máme naučit uplatňovat (Mahátma Gándhí)

Pro mě je tedy nenásilí tou vlastností, která vychází ze všech velkých světových náboženství: představa, že tvůrčí silou vesmíru je láska, že Bůh je láska a že láska je všeobjímající. Gándhí trval na tom – a myslím, že to je Gándhího velký přínos – že tvořivá síla vesmíru je síla, kterou se my lidé musíme naučit uplatňovat, protože tato síla je jediná, která může způsobit, že lidstvo bude plnit Boží vůli.

Nenásilí má kořeny v dlouhé cestě lidského rodu za láskou a pravdou

A nenásilí je síla. Není to, jak mě učili na vysoké škole v roce 1947, pouhé přesvědčování. Přesvědčování je forma síly. Aristoteles napsal, že moc je schopnost dosáhnout cíle. Je to dar stvoření, který dal lidem Bůh. Nenásilí má své hluboké kořeny v dlouhé cestě lidského rodu, kdy lidé jednali z lásky a pravdy navzdory všemu, co kolem nich zuřilo.

Nenásilí je věda o tom jak žít k obrazu Božímu

Jak říkali také Gándhí a Martin Luther King mladší, nenásilí je věda o tom, jak vytváříme svůj vlastní život k obrazu Božímu, jak vytváříme svět, který praktikuje spravedlnost, pravdu a soucit.

Nenásilí je věda o osobní a společenské změně světa

Gene Sharp

Gene Sharp (1928-2018) byl prvním vědcem, který dal dohromady vědu a metodologii nenásilí. Mám tedy dvojí definici. Za prvé, náboženství světa uvažují o lásce jako o pravdě a moci, jako o způsobu, jakým lidstvo objevuje, jak naplňovat vůli věčnosti. Zadruhé, stále se učíme o nenásilí jako o vědě, která přináší osobní a společenskou změnu a nastoluje svět, kde je veškerý život ctěn .

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

[1] M. K. Gandhi, Non-violence in Peace and War (Ahmedabad: Navajivan Publishing, 1944), 131. In his 1936 meeting with Howard Thurman, Gandhi said, “‘Non-violence’ is a term I had to coin in order to bring out the root meaning of Ahimsa.”

John Dear, “Nonviolence Is Power: A Conversation with the Rev. James Lawson,” Oneing 10, no. 2, Nonviolence (Fall 2022): 24. Forthcoming at CAC Bookstore.

Image credit: Susan Ruggles, Rally Against Iraq War 0017 (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Susan Ruggles, Iraq War Anniversary Peace Rally (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Susan Ruggles, Rally Against Iraq War 0014 (detail), 2003, Milwaukee, photograph, Wikimedia. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

Image inspiration: Candles are on either side of a central image, as in a sanctuary. Nonviolence is sacred.