Příběh o viktimizaci

Šestý týden: Sedm příběhů: Druhá část

Buddhistický učitel angel Kyodo williams popisuje, jak lpění na škodlivých příbězích může zvyšovat naše utrpení:

Staré příběhy v naší hlavě způsobují stagnaci

Příběhy, které si přehráváme v hlavě a které si uchováváme z minulých životů, způsobují, že recyklujeme příběhy, které nám již neslouží, pokud nám vůbec někdy sloužily.

Tyto příběhy si pouštíme stále dokola a jako křečci v kolečku; ve svém vnitřním životním vývoji se nikam neposouváme a v důsledku toho trpíme jako dospělí zraněními z dětství.

Negativní příběhy brání osobní odpovědnosti za nás život

Tyto toxické příběhy pomalu vytlačují potenciál radosti a lehkosti, který je přirozeným právem každé lidské bytosti….. Pokud se tomuto vyprávění, dějové linii „ne a ne“ – nemilovaní, nevidění, nedocenění, nechtění, nepěstovaní, ne dost dobří, ne dost chytří, ne dost atraktivní, ne dost mocní, ne dost bohatí, ne té správné barvy nebo pohlaví nebo postavení nebo třídy – jednoduše odevzdáme, pak se vzdáváme jediné věci, která může změnit náš vztah k celé životní zkušenosti: odpovědnosti.

Není to vaše vina, ale je to vaše zodpovědnost – můžeme si vybrat

Často říkám: „Není to vaše vina, ale je to vaše zodpovědnost“. Je zcela pravda, že v životě existuje mnoho podmínek, které propůjčují méně než žádoucí zkušenost. Je však také pravda, že na konci vašich dnů na této planetě budete svůj život žít jen vy. To, jak prožijete jakékoli podmínky, které vám život naservíruje, přímo souvisí s tím, jakou zodpovědnost se rozhodnete převzít. Nikdo z nás nemůže ovlivnit všechny (pokud vůbec nějaké) podmínky, ale můžeme si vybrat, jak budeme prožívat podmínky, ve kterých se ocitneme.

Opusťme roli oběti

Pokud nezačneme vyvracet hluboký vnitřní mýtus, který v sobě mnozí z nás nosí, že si nezasloužíme větší radost, lásku nebo lehkost v životě, protože jsme _______ (doplňte do prázdného místa podle vlastního výběru), pak se sami odsuzujeme do role obětí ve vlastních filmech. [1]

Brian McLaren je svědkem toho, jak nás Sedmý příběh může osvobodit od jiných nespravedlivých příběhů, včetně příběhu oběti:

Začněme sebe chápat jinak, než jako oběť jiných příběhů. Dovolte si žít svobodně svůj život

Příběhy, na které jsme se podívali – příběhy nadvlády, revoluce, očisty, izolace – tyto příběhy vytvářejí oběti. Tyto příběhy činí lidi oběťmi a velmi často jsou životy lidí těmito příběhy devastovány, ničeny nebo ukončeny. Dalo by se říci, že v životech milionů lidí se zkušenost, že jsou obětí těchto jiných příběhů, stává největší realitou jejich života. Tato realita se stává příběhem viktimizace. Součástí rámce Sedmého příběhu je to, že komunikuje s lidmi, kteří se stali obětí jiných příběhů, a říká: „Rádi bychom vám dali svolení, aby se tento příběh nestal určujícím faktorem vašeho života, ale spíše vám pomohl vidět a chápat sebe sama nějakým jiným způsobem.“ V tomto případě se jedná o příběh, který se stal obětí jiných příběhů. Dominace vytváří oběti. Revoluce vytváří oběti. Očista vytváří oběti. Oběti však mají alternativu v tom, jak definovat svůj život. Sedmý příběh nás může osvobodit od toho, aby náš život byl nějakým způsobem definován útlakem, zneužíváním, vykořisťováním, marginalizací nebo očerňováním. [2]

Prameny:

[1] angel Kyodo williams, foreword to Valerie Mason-John, Detox Your Heart: Meditations for Healing Emotional Trauma, rev. ed. (Somerville, MA: Wisdom Publications, 2017), ix, x.

[2] Adapted from Brian McLaren and Gareth Higgins, “Victimization Stories,” Learning How to See, season 5, ep. 6 (Albuquerque, NM: Center for Action and Contemplation, 2023), podcast. Available as MP3 audio and pdf transcript. For further resources, see The Seventh Story and The Porch Community.

Image credit: Joel and Jasmin Førestbird, Untitled (detail), 2018, photograph, public domainClick here to enlarge image.

Stories are layered like the rings of a tree.