ekonomie nepočítání

Začínáme v malém

Dvacátý osmý týden: Praxe lepšího

Biskupská kněžka Becca Stevensová je zakladatelkou sociálního podniku Thistle Farms, který provozují lidé, kteří přežili sexuální zneužívání, obchodování s lidmi a závislost. Podělíme se o část jejího příběhu:

 Útočiště pro ženy které  byly zneužity

Becca Stevens
Becca Stevens

Příklad mé matky, která projevovala lásku praktickými prostředky, mi dal prostředky k tomu, abych před více než pětadvaceti lety otevřela v Nashvillu v Tennessee domov pro ženy, které přežily obchodování s lidmi, prostituci a závislost. Byl to malý dům pro pět žen. Řekla jsem: „Pojďte žít dva roky na svobodě, aniž by s vámi žila nějaká autorita. Žijte svobodně.“ . . . Říkala jsem si, že to bych chtěla, kdybych přišla z ulice nebo z vězení. . . . Udělal jsem to, protože útočiště je nejpraktičtější ideál ze všech.

Bezpečný domov

Nezajímalo mě přebalování charity do nových nablýskaných krabiček s nejnovějšími slovy. Nudilo mě módní hýkání s příčinami, které ve mně zanechávalo pocit odloučení. Byla jsem rozčarován rozdvojeným politickým systémem, který otupuje soucit. Chtěla  jsem léčit zevnitř. A to začíná bezpečným domovem. . .

.a zaměstnání

Ze skromných začátků má dnes Thistle Farms třicet globálních partnerů, kteří zaměstnávají více než 1 600 žen. . . . Poslání být globálním hnutím za svobodu žen je široké a exponenciálně roste. 

Poslání biskupky v Stevensové nám připomíná Ježíšovo podobenství (Lukáš 13,18-19) o Božím království a růstu hořčičného semínka z malé rostlinky na velký strom: 

Založit spíše malá společenství

Zpočátku mi připadalo trochu směšné myslet si, že založením malého společenství můžeme nějak změnit svět, ale teď mi připadá ještě směšnější myslet si, že se svět nějak změní, pokud něco neuděláme. 

ve kterých každé malé gesto vede k osvobození

Thistle Farms,
Thistle Farms,

Teď vidím, že jedno láskyplné gesto je prakticky božské. Musíme dělat malé věci a věřit, že přijde velká změna. Je to jako zázračné kapky vody, které prosakují horským vápencem. Sbírají se do pramenů, které se vlévají do potoků, jež se slévají v řeky, jež si nacházejí cestu do oceánů. Naší prací je představit si kapky jako oceány. Děláme své malé díly a víme, že dole po proudu je mocný oceán lásky a soucitu. Každé malé gesto může vést k osvobození.

Nebojme se zbavit starých představ

To nejodvážnější, co můžeme na tomto světě udělat, je nelpět na starých představách nebo strachu z odsouzení, ale vykročit a prostě něco udělat pro lásku. . . .

a začít maličkostmi v praktickém životě

Neexistuje žádný tajný recept, jak prožívat posvátno v našem životě. Chce to jen praxi a praktičnost. Hluboká pravda našeho života a plnost, o kterou usilujeme, se nedostaví, když nám někdo dá kód k hlubokému poznání. Smysl a víra nejsou tajné věci. Někdy nejvíce potřebujeme, abychom si navzájem připomínali, jak je božské všude kolem nás a vyzývá nás, abychom to sami viděli a zakusili.

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), nadpisy překladatel

Prameny:

Becca Stevens, Practically Divine (Nashville, TN: Harper Horizon, 2021), xv–xviii.  

Image credit: Claudia Retter, Three Fish (details), photograph, used with permission. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.  

This week’s image appears in a form inspired by early Christian/Catholic triptych art: a threefold form that tells a unified story.

Image inspiration: We might find ourselves swimming against the current, but we’ve made a conscious decision to practice something different in response to an inner call.