Hnutí spravedlnosti a ducha

 Shrnutí a procvičení čtyřicátého šestého týdne 13. listopadu – 18. listopadu 2022

Neděle

Ježíš žil mezi zavrženými. Sloužil mezi zavrženými. Zemřel a byl ukřižován jako odmítnutý, jako někdo, kdo stál mimo politickou mocenskou strukturu. Ale v neděli brzy ráno z hrobu vedl hnutí vzkříšení – obrodu lásky, obrodu spravedlnosti, obrodu milosrdenství, obrodu milosti. -William Barber

Pondělí

Ježíš zahájil hnutí, poháněné jeho Duchem, hnutí, jehož cílem bylo a je změnit tvář země z noční můry, kterou často je, na sen, který Bůh zamýšlí. -Michael Curry

Úterý

Dvakrát ročně přerušujeme Denní rozjímání, abychom vás požádali o podporu. Pokud vás tyto Meditace ovlivnily, zvažte prosím možnost přispět. Oceníme jakoukoli částku, protože nám záleží na tom, aby tato poselství byla dostupná všem.

Středa

Největší projev Boží moci přichází, když společně hledáme způsoby, jak být spolu a společně konat spravedlnost, společně milovat a společně stát. -Yvette Flunderová

Čtvrtek

Božská láska není odměnou za dobré chování, jak se zprvu domníváme; je to větší Život, energie a pohyb, na kterém se můžeme podílet – a pak se téměř navzdory sobě samým chováme jinak. -Richard Rohr

Pátek

Ať už investujete svůj život kamkoli, doufám, že to bude do tohoto většího hnutí, které usiluje o zrod něčeho nového. Přijměte dlouhodobý pohled a najděte hluboký proud, nekonečný tok. -Brian McLaren

 Společný zpěv

Čtyřicátý šestý týden

 Organizátoři s kořeny ve víře Alexia Salvatierra a Peter Heltzel se podíleli na mnoha hnutích za sociální transformaci. Doporučují společné zpívání jako jednoduchou, ale hlubokou praxi, která podporovala mnohá hnutí v minulosti a může živit naše dnešní úsilí o lásku a spravedlnost:

Učení se hodbě

Aby hnutí za spravedlnost rostlo a bylo úspěšné, musí každý zpívat svou píseň. Hudba ožila na protestech a piketech a sjednotila aktivisty v jednom společném duchu. Učení se hudbě hnutí je tedy důležitým způsobem, jak udržet boj, protože hudba v sobě zahrnuje tvůrčí a prorockou spiritualitu. . .

Zpěv uklidňuje a umocňuje text

Církev je svým způsobem zásobárnou těchto duchovních písní, které živí naši duši. Každý týden, když jdeme do kostela, přinášíme do bohoslužby bolesti a sliby, bolesti a naděje uplynulého týdne, ale ve zpěvu je něco, co jde k jádru věci a do hlubin duše. Fyzický akt společného zpěvu s jeho léčivými vibracemi procházejícími naším tělem nás vlastně uklidňuje. A texty, které zpíváme, jsou v našich srdcích a myslích umocněny melodiemi, které nám skladatelé nabídli. Není divu, že zpěv hrál v hnutí za občanská práva tak hlubokou roli; nabízí fyzickou, duševní i duchovní útěchu ve společném prostředí, podporuje unavené a povzbuzuje opotřebované.

Zazpívejte si v rodině i dnes

Vyzýváme vás, abyste si dnes nahlas zazpívali nějakou známou píseň; může být duchovní povahy, útěšná nebo povzbuzující. Pokud je to možné, zpívejte se společníky a vnímejte energii, která proudí mezi vašimi hlasy a kolem nich. Zde je krátký videozáznam ze Smithsonova muzea, na kterém účastníci masového shromáždění za občanská práva v Danville ve Virginii v roce 1963 zpívají píseň „Leaning on the Everlasting Arms“.

 Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel

Prameny:

We invite you to sing a familiar song out loud today; it may be spiritual in nature, comforting or enlivening. If possible, sing with companions and sense the energy that flows between and around your voices. Here is a short video from the Smithsonian of civil rights mass meeting participants in Danville, Virginia, 1963, singing “Leaning on the Everlasting Arms.”

Alexia Salvatierra and Peter Heltzel, Faith-Rooted Organizing: Mobilizing the Church in Service to the World (Downers Grove, IL: InterVarsity Press, 2014), 177.

Image credit: Khamkéo Vilaysing, Lonely Tree (detail), 2017, France, photograph, Unsplash. Anastase Maragos, Calm Tide (detail), 2020, Canada, photograph, Unsplash. Clark Gu, Untitled (detail), 2020, Korea, photograph, Unsplash. Jenna Keiper & Leslye Colvin, 2022, triptych art, United States. Click here to enlarge image.

Image inspiration: We cannot see the wind, but we feel it. We recognize its presence by watching the world around us move in response to its power. At times, the movement of Spirit towards justice feels invisible and interminably slow, but like waves slowly shaping the shoreline, in time we see the fruits of God’s movement.