Přechody

Shrnutí osmnáctého týdne 30. dubna – 5. května 2023


Neděle


Obvykle uděláme cokoli, aby se staré věci nerozpadly, ale právě v této době potřebujeme trpělivost a vedení a svobodu nechat se unášet, místo abychom zpřísňovali své kontroly a jistoty. -Richard Rohr


Pondělí


Možná se vám podaří podívat se na tento svět v proměnách a odvážíte se opakovat Boží slova z knihy Genesis: Hle, je to dobré … je to velmi dobré. Možná dokážete vnímat přechod jako podstatnou součást této dobroty, která je lepší než dokonalost.
-Brian McLaren


Úterý


Přijde čas, kdy věci, které byly v minulosti nepochybně dobré a správné, musíme nechat za sebou, protože vždy hrozí nebezpečí, že by nám mohly bránit v pohybu vpřed a ve spojení s tím jediným nezbytným, se samotným Kristem.
-Esther de Waal


Středa


Liminalita je forma udržování napětí mezi jedním a druhým prostorem. Právě v těchto přechodných okamžicích našeho života může dojít k autentické proměně. V opačném případě jde jen o běžnou činnost a věčně nudnou existenci ve statu quo. -Richard Rohr


Čtvrtek


Přechod může nastat pouze tehdy, pokud jsme ochotni opustit to, co jsme znali, světy, které jsme si vytvořili, a naše předpoklady o tom, „jak se věci mají“. Opuštění je předstupněm znovuzrození. Barbara A. Holmes


Pátek


Musíme se bránit tomu, abychom se ohlíželi po rámcích minulosti, které by nás vedly do budoucnosti. Činíme-li tak, předstíráme kontrolu, utahujeme si ruce a snižujeme svou kulturní aerodynamickou pružnost. Místo toho se možná obrátíme ke způsobům moudrosti, které pěstují intuici, trpělivost a vynalézavost.
-Cameron Trimble

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Svaté zastavení

Praxe v osmnáctém týdnu

Umělkyně a vedoucí rekolekcí Christine Valters Paintner navrhuje starobylou mnišskou praxi statio jako způsob, jak si připomenout svatost přechodů:


Zastavit se a ukončit co bylo před tím

V mnišské tradici se statio nazývá praxe, při níž se jedna věc zastaví, než se začne dělat jiná. Je to uznání, že v prostoru přechodu a prahu je posvátný rozměr, svaté zastavení plné možností. Toto meziprostor je místem klidu, kde necháváme odejít to, co bylo předtím, a připravujeme se na to, abychom plně vstoupili do toho, co přijde potom.

Nespěchat, neklouzat od jednoho ke druhému


Když se zastavíme mezi činnostmi, prostory nebo okamžiky našich dnů, otevíráme se možnosti objevit nový druh přítomnosti temnotě mezidobí. Když spěcháme od jedné věci k druhé, kloužeme po povrchu života a ztrácíme posvátnou pozornost, která přináší zjevení v těch nejobyčejnějších okamžicích.

Úcta k pomalosti – prostor pro Boží pomoc

Statio nás vyzývá k úctě k pomalosti, k všímavosti a k úrodným temným prostorům mezi našimi cíli, kde se můžeme zastavit, soustředit a naslouchat. Můžeme v sobě otevřít prostor pro Boží působení. Můžeme si plně uvědomit, co se chystáme udělat, místo abychom bezmyšlenkovitě dokončovali další úkol.

Paintner nám připomíná, že prahy, fyzická místa přechodu, jsou v našem každodenním životě všudypřítomné a že je můžeme využít pro naši duchovní praxi:

Zkuste se zastavit, ukončit a požehnat


V následujících dnech si uvědomte, kdykoli překročíte práh. Může jít o přechod z jednoho prostoru do druhého – vstup dveřmi, přechod z jedné činnosti do druhé nebo o ošetřování denních prahů, zejména za svítání a soumraku. U každého z nich se zastavte a proneste krátké požehnání, jednoduše si uvědomte možnosti, které jsou v daném okamžiku živé. Zjistěte, zda práh pomáhá vyvolat tenkost tohoto okamžiku a zpřístupnit hlas božství.



Translated with www.DeepL.com/Translator (free version), mezinadpisy si dovolil vložit překladatel