Vděčnost a milost

Shrnutí pětačtyřicátého týdne 5. listopadu – 10. listopadu 2023

Neděle

Milost nelze chápat podle žádného seznamu zásluh a nedostatků. Nelze se jí držet podle vzorců kupování, prohrávání, vydělávání, dosahování nebo manipulace. Milost je doslova „k mání“. Je to Bůh, který věčně rozdává Boha – za nic – kromě samotného dávání.-Richard Rohr

Pondělí

Přestáváme hledat svou vlastní hodnotu a začínáme poznávat Boží dar. Začínáme si uvědomovat, že všechno je dar, všechno je zadarmo, všechno už máme a jediné, co můžeme udělat, je naučit se z toho těšit. To všechno změní.-Richard Rohr

Úterý

Pohyb milosti směrem k vděčnosti nás přivádí z balíku sebestředného šílenství k duchovnímu probuzení. Vděčnost je mír.-Anne Lamottová

Středa

Abychom pochopili evangelium v jeho radikální, proměňující síle, musíme přestat počítat, měřit a vážit. Musíme přestat říkat „zasloužím si“ a rozhodovat, kdo si to nezaslouží. Toto každodenní obrácení je těžké, pokud jsme nezažili nekonečné milosrdenství a neuvědomujeme si, že všechno je dar – vždycky.-Richard Rohr

Čtvrtek

Ježíš ustanovil stůl pohostinnosti, kde jsou všichni hosty a nikdo nikomu nic nedluží. Kolem tohoto stolu se předávají dary bez ohledu na odplatu nebo dluh. Všichni sedí. Všichni jedí. A protože si uvědomují, že všechno je dar, jsou všichni vděční.-Diana Butler Bassová

Pátek

Ve světě milosti a svobody platí, že aby se kanál otevřel, musí proudit dopředu, skrz a k něčemu jinému – jinak se kanál zablokuje. Pozitivní a vděčná reakce vyžaduje vědomí a volbu – a svobodu z naší strany.-Richard Rohr

Pěstování dobra

Cvičení ve čtyřicátém pátém týdnu

Podělíme se o praxi ztělesněné vděčnosti od učitelky meditace Kairy Jewel Lingo:

Vnímejte dobro které je ve vás

Začněte tím, že se usadíte v těle. Vnímejte dech, všímejte si okolí, vnímejte zvuky a spojte se s pocity v těle. Otevřete se tomu, co je zde v těle a mysli, s přijetím a laskavostí….. 

Nyní vás vyzývám, abyste ocenili sami sebe za svou praxi a mnoho způsobů, kterými jste otevřeni učení a růstu. Něco ve vás je energické a motivované k růstu a prohlubování; záleží tomu na vašem vnitřním životě, na vašem štěstí. Vnímejte dobro tohoto impulsu ve vás, který vás ke cvičení přivedl. Jistý druh víry v sebe sama a svou vlastní vrozenou dobrotu.

Vzpomínejte za co cítíte vděčnost

Vnímejte ji ve svém těle. Všímejte si jejích vlastností a charakteristik, této síly mysli/srdce. Otevřete se jí, nechte ji v sobě růst…..

Dovolte si vzpomenout na další věci, za které cítíte vděčnost. Jak vaše tělo právě teď stále funguje, jak vaše srdce stále bije, jak se vaše plíce rozpínají a stahují, jak vaše kůže chrání vaše tělo. 

Spojte se s vděčností za lidi a mazlíčky

Dovolte si spojit se s vděčností za přítomnost milovaných lidí nebo domácích mazlíčků ve vašem životě nebo někoho, kdo vám byl v minulosti oporou. Spojte se s tím, jak pro vás byli přítomni a jak změnili váš život…..

Otevřete se vděčnosti za svět a dar života

Nyní si dovolte otevřít se vděčnosti za svět kolem vás, za Zemi, která vás právě teď podporuje, za slunce, které se každý den ukazuje, za vzduch, který udržuje veškerý život, za vodu, hvězdy, oceány. Vnímejte dar života, který vám nyní pulzuje v žilách, a nechte se za něj poděkovat. Vnímejte dar života, který vás obklopuje v každém okamžiku a všude, kam jdete. 

Vnímejte tuto vděčnost ve svém těle. Nechte se jím vyživovat a posilovat. 

Máš nějaký nápad?

A všimněte si, jestli se objevují nějaké nápady, jak byste mohli dnes nebo brzy vytvořit krásnou minulost pro sebe a pro ty, na kterých vám záleží.

Prameny:

Kaira Jewel Lingo, We Were Made for These Times: Ten Lessons on Moving through Change, Loss, and Disruption (Berkeley, CA: Parallax Press, 2021), 105–106, 107. 

Image credit: A path from one week to the next—Loïs Mailou Jones, Textile Design for Cretonne (detail), 1928, watercolor on paper, Smithsonian. Loïs Mailou Jones, Eglise Saint Joseph (detail), 1954, oil on canvas, Smithsonian. Alma Thomas, Red Abstraction (detail), 1959, oil on canvas, SmithsonianClick here to enlarge image.

This street scene reminds us of the ordinary, loud, multi-colored, sun and shade gift of life.