Transformační síla umění

Šestnáctý týden: Umění a kontemplace

Otec Richard se podělí o svou kontemplativní praxi, při níž navštěvuje muzea umění:

Dobré umění má moc vyvolat prozření

Věřím, že dobré umění má moc vyvolat prozření. Někdy, když nemůžeme odtrhnout oči od obrazu nebo uměleckého díla, dochází k prozření. Ještě nevíme, co poznáváme, zatímco moudrost nevědomí se převáží na druhou stranu do vědomí. Carl Jung řekl, že velké umění představuje „archetypální obraz“. [1]

zážitek mě spojil s něčím hlubokým a pravdivým uvnitř

Na jedné ze svých prvních přednáškových cest mimo Cincinnati jsem navštívil Muzeum umění v St. Louis. Měli tam výstavu leknínů Clauda Moneta; některé obrazy zabíraly celou stěnu. Bylo to klidné odpoledne všedního dne, a jak jsem procházel z jedné místnosti do druhé, přistihl jsem se, že jsem čím dál tišší a spokojenější, klidnější a spokojenější. Když jsem po skončení výstavy vyšel na slunce, měl jsem pocit, že jsem se vznesla domů. Nečekal jsem na prozření, ale myslím, že mi ho bylo i tak dopřáno. Nevím, jestli se mi dostalo nové informace o učení nebo teologického vhledu, ale zážitek mě spojil s něčím hlubokým a pravdivým uvnitř. Dodnes, když jsem v nějakém městě a mám volný čas, jdu do muzea umění.

Lidová umělkyně a absolventka Living School Lourdes Bernardová píše: 

Umění -vstup nové zkušenosti, ke které se možná nelze dostat jiným způsobem

Umění vybízí diváky, aby se zamysleli nad duchovností a transformační silou obrazů. Poutavé umění nabízí oddech, rozjímání, i když sdílí silné, inspirativní nebo obtížné příběhy. Umělecké obrazy jsou skutečné a živé a mají moc nás změnit a způsobit změnu….. Mohou změnit náš pohled na to, co jsme si mysleli, že o daném tématu víme a chápeme. Příliš často je umění považováno za dekorativní, a přitom je podstatně víc než to. Zabývat se uměním znamená, že musíme zpomalit, abychom umožnili vstup nové zkušenosti, ke které se možná nelze dostat jiným způsobem. Může to být rozšiřující zkušenost. [2]

Richard pokračuje:

 v obrazech – odhalují hluboké zákonitosti a ukazují, že jsme jejich součástí

Věřím, že dobré umění, dobrá poezie a skutečná mytologie nám sdělují, aniž bychom si toho byli vědomi, že život není jen sled izolovaných, nesouvisejících událostí. Velké pravdy – pokud je lze vizualizovat v obrazech – odhalují hluboké zákonitosti a ukazují, že jsme jejich součástí. To nás hluboce uzdravuje a z velké části se to děje pod naším vědomím. Velký příběh nás vtahuje dovnitř vesmírného příběhu.

…na hluboké, nevědomé úrovni nám vesmírný příběh nabízí uzdravení a soudržnost

 Jsme-li křesťané, je naším kosmickým příběhem mapa Ježíšova života, božské početí, běžný život, zrada, opuštění, odmítnutí, ukřižování, vzkříšení a nanebevstoupení. Vše se uzavírá do kruhu. Možná tomu opravdu nevěříme. Možná jsme se tomu nepoddali a nevěříme tomu, ale pokud to dokážeme, dělá to z nás mnohem šťastnější lidi. Naše štěstí je samozřejmě na povrchní úrovni, protože utrpení je všude. Nezavíráme oči před bolestí světa, ale na hluboké, nevědomé úrovni nám vesmírný příběh nabízí uzdravení a soudržnost. Dobré umění nám dává pocit, že do tohoto příběhu patříme, že patříme do tohoto světa. 

Přečtěte si tuto meditaci na cac.org.

Prameny:

[1] C. G. Jung, “On the Relation of Analytical Psychology to Poetry,” in The Spirit in Man, Art, and Literature, trans. R. F. C. Hull (New York: Pantheon Books, 1966), 82. 

[2] Lourdes Bernard, “Artmaking as Contemplative Praxis,” Oneing 12, no. 1, Art and Spirituality (Spring 2024): 29. Available in print and PDF download.

Adapted from Richard Rohr, “Art and Spiritual Transformation,” Lunch and Learn Series, presentation to CAC staff, May 20, 2015.  

Image credit: Benjamin Yazza, Untitled (detail), New Mexico, 2023, photo, used with permission. Click here to enlarge imageWhat draws us when we gaze on an image? Here we see movement, flow, and artistry in natural wood.