Spiritualita solidarity

Dvacátý sedmý týden: Solidarita

Barbara Holmesová se zamýšlí nad solidaritou a letošním tématem denních meditací Prorocká cesta: 

Rozeznávej znamení času a buď balzámem světu

Připomínám si sílu prorocké cesty, která vytváří solidaritu tam, kde se to zdá být nejméně možné, a posiluje soucit s utrpením druhých a s utrpením světa. Co však máme dělat s problémy světa? Nuže, Ježíš nás – své drzé a problémové učedníky, kteří ho zpochybňují, pochybují o něm a neustále ho zklamávají – vyzývá, abychom se chopili prorockého pláště, rozeznávali znamení času a byli stále přítomným balzámem v neklidném světě…..

Všichni jsme nějak propojeni

Fyzik Neil de Grasse Tyson nám připomíná, že naše solidarita není volbou, ale skutečností. Říká, že jsme všichni navzájem propojeni biologicky, chemicky se Zemí a atomárně se zbytkem vesmíru. Naše solidarita je vědeckým faktem a zároveň spásným činem milujícího Spasitele a moudrého a řídícího Ducha svatého. I naše výzva k solidaritě je příkladem božské…. Protože Ježíš přišel a skutečně převrátil a překonal systémy světa, vyzývá nás, abychom učinili totéž. 

Uplatněme svá obdarování – solidarita v akci

Systémy říkají, že změna nemůže přijít, že gravitace vítězí, že náboženství je k ničemu, jen k uklidnění lidí, že je lepší vložit důvěru do růstových podílových fondů. Ježíš však říká, že existuje jiná cesta – prorocká cesta – a už teď nás vyzývá, abychom vykročili za slovem, spojili se v jeden celek a uplatnili své dary. Jedině tak můžeme uzavřít mír se svými sousedy, ukončit násilí se zbraněmi a zastavit naši závislost na rozdělování. Solidarita a soucit je láska v akci. [1]

Autorka Margaret Swedishová uvažuje o spiritualitě solidarity, která začíná uctíváním božské přítomnosti v každé lidské bytosti:

Bůh nám dal důstojnost žít s Ježíšem mezi námi…

„Věřím, že Bůh nám dal největší příklad solidarity, když poslal svého syna Ježíše, aby žil s námi,“ říká [salvadorský uprchlík] Ernesto Martell. „Bůh nám dal důstojnost žít s Ježíšem mezi námi…“. To je jeden z pilířů křesťanské spirituality solidarity – víra v Boha, který se stal člověkem jako my, a tím odhalil skutečnou důstojnost každého člověka. 

Každý člověk má stejnou hodnotu jako já

Znamená to, že musíme být především schopni vidět druhého člověka, člověka vedle nás, v salvadorské vesnici nebo v uprchlickém táboře ve Rwandě, jako člověka, který má stejnou hodnotu jako ten náš. Můj život není o nic cennější a hodnotnější, nemá větší ani menší význam než život této jiné lidské bytosti. Nezasloužím si ho více ani méně. Moje práva nejsou důležitější než práva tohoto člověka…..

Co nás spojuje? Zraněný svět, my všichni jsme zranění

Tato spiritualita začíná na bolestivém místě – přijetím skutečnosti, že svět je rozbitý a že my jsme rozbití. V tom nacházíme své hluboké pouto se zraněnými v našem světě. A na tomto zranitelném místě nacházíme srdce solidarity: soucit. [2]

Prameny:

[1] Adapted from Barbara Holmes, “Solidarity and Compassion,” 2023 Daily Meditations: The Prophetic Path, Center for Action and Contemplation, April 11, 2023, video, 04:32. 

[2] Margaret Swedish and Marie Dennis, Like Grains of Wheat: A Spirituality of Solidarity (Maryknoll, NY: Orbis Books, 2004), 145, 147.

Image credit: A path from one week to the next—CAC Staff, Untitled, watercolor. Izzy Spitz, Field Study 2, oil pastel on canvas. Izzy Spitz, Everything at Once, digital oil pastel on canvas. Used with permission. Click here to enlarge image

Artist Statement (Izzy Spitz): “Chemistry of self” [collection of images] is a visual diary of varying emotions of my day-to-day life. It’s an act of presence in a world of existential overwhelm and grounding in the gifts of mundane life.