Stát se novým světcem

Čtvrtý týden: Věrná odolnost

Buddhistický učitel lama Rod Owens píše o „novém světci“ jako o člověku, který je věrný cestě duchovního a sociálního osvobození v naší době:

Duchovní bojovník

Nový světec je současným vyjádřením starobylé buddhistické tradice, která chápe světce jako bódhisattvu. Bódhisattva se zhruba překládá jako „duchovní bojovník“ a je to člověk, který je motivován energií bódhičitty neboli hlubokým altruistickým přáním osvobodit všechny bytosti od utrpení. Cítím, že svět zoufale potřebuje přetvoření této tradice, které by bylo současné, přímé, jednoduché a přístupné všem lidem, zejména těm, kteří se nehlásí k buddhismu.

Můžeme být novodobými svatými

Svatí jsou lidé z různých duchovních a náboženských tradic, kteří hluboce ztělesnili lásku a soucit a jejichž ztělesnění inspirovalo nespočet dalších, aby usilovali o stejnou praxi. Pro většinu z nás se však svatost jeví jako vznešené a nejasné úsilí, které je spíše božské a náboženské než praktické. Současná doba volá po světcích – nových světcích -, kteří pocházejí z této doby a z tohoto místa, mluví jazykem této doby a tohoto místa, a co je nejdůležitější, přijímají integraci sociálního i konečného osvobození. Noví svatí se mohou odevzdat do božského nebo duchovního a zároveň narušit systémy násilí. Věřím, že my všichni se můžeme a musíme stát Novými svatými pro sebe i pro naše komunity.

Owens popisuje, jak Nový světec pracuje na svobodě pro všechny:

Konečným cílem Nového světce je osvobození pro něj samotného, všechny bytosti a všechny jevy. Vše musí být osvobozeno. Kultivace a sjednocení jasnosti, lásky, soucitu a radosti směřuje Nového světce ke svobodě…..

Svobodná rozhodnutí

Když říkám „svoboda“ nebo „osvobození“, mám na mysli naši základní schopnost volit reaktivitu místo reaktivity. Prožívání pocitů naší mysli a těla snižuje reaktivitu a umožňuje nám prožívat plynulost. Když je plynulost větší, je zde větší potenciál pro péči a tato péče nám pomáhá omezit násilí vůči sobě i druhým. Svoboda je možnost zvolit si, jak chceme být ve vztahu k sobě samým a ke světu kolem nás…..

Žít v harmonii v komunitě

Na úrovni komunity vnější svoboda znamená, že komunita má možnost určovat, co potřebuje, a má přístup k tomu, co potřebuje. Jednotlivci jsou drženi, milováni a je jim dán prostor k naplnění jejich potřeb v rámci komunity a s její podporou. Znamená to schopnost žít v harmonii s ostatními komunitami a necítit se dominantní ani nepociťovat potřebu dominovat. Je zde prostor pro spolupráci a porozumění. 

Owens nám připomíná, že máme možnost volby být svobodní:

Svoboda je stav bytí

Nakonec musíme pochopit, že naše pocity ohledně svobody nemají se svobodou nic společného. Svoboda není pocit; je to stejně tak stav bytí a prožívání jako radost. Být svobodný znamená uvědomit si, že jsem vždycky byl svobodný. Skutečná práce na osvobození spočívá v uznání, že vždy existuje možnost volby, i když musím pracovat na tom, abych se k této volbě vrátil.

Přečtěte si tuto meditaci na stránkách cac.org.

Prameny:

Lama Rod Owens, The New Saints: From Broken Hearts to Spiritual Warriors (Boulder, CO: Sounds True, 2023), 18–19, 55, 56, 58.

Image credit: Thays Orrico, Untitled (detail), Brazil, 2020, photograph, public domainClick here to enlarge image.

We keep the candles lit together throughout the joys and pains of human life.